{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama za novu borbu protiv Al-Qaide

F
12.9.2009. u 09:46
0
1
Obama za novu borbu protiv Al-Qaide
0
Obama za novu borbu protiv Al-Qaide
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u petak je, položivši vijenac na obilježavanju osme godišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. obećao kako Sjedinjene Države nikad neće posustati u progonu Al-Qaide, pozvavši Amerikance da podrže rat u Afganistanu.
"Obnovimo svoju odlučnost protiv počinitelja ovog barbarskog čina, koji i dalje kuju zavjere protiv nas. Nikad nećemo posustati kad je obrana zemlje u pitanju", rekao je Obama na svečanosti u spomen žrtvama napada na Pentagon. Istaknuo je kako će najsnažnije oružje protiv terorista biti obnovljeni osjećaj zajedničkog cilja u narodu.

"Sjetimo se kako smo se svi skupili, kao jedan narod, kao Amerikanci, ujedinjeni ne samo u boli, nego i u odlučnosti da se podupiremo i zaštitimo zemlju koju volimo", rekao je Obama.

"Nikad se nećemo pokolebati u progonu Al-Qaide i njihovih ekstremističkih saveznika", rekao je Obama prije nego što će položiti vijenac pred spomen-obilježjem poginulima u napadu na Pentagon prije osam godina. U udaru zrakoplova American Airlinesa, na letu 77 iz vašingtonske zračne luke Dullesa, u zgradu Pentagona poginulo je 125 ljudi na zemlji, 59 putnika i pet otmičara.

Obama je sa suprugom Michelle dan započeo minutom šutnje na Južnom travnjaku Bijele kuće tačno u 8.46, trenutku kad je, po američkom vremenu, prvi zrakoplov udario u neboder Svjetskog trgovačkog centra 11. septembra 2001.

Pripadnici Al-Qaide tog su dana oteli četiri putnička zrakoplova, zabivši se s dvama u nebodere WTC-a u New Yorku, jednim u Pentagon i jednim u polje u Pennsilvaniji, na što su bili primorani zbog nastojanja putnika i posade da preotmu kontrolu zrakoplova iz njihovih ruku. Ukupno je poginulo oko tri hiljade ljudi.

Memorijalna služba u New Yorku, kao i one u Washingtonu i Shanksvilleu u Pensilvaniji, održane su po tmurnom i kišovitom vremenu, a članovi obitelji poginulih u WTC-u morali su se pred kišom skloniti u šatore kako bi se moglo nastaviti čitanje naglas imena onih više nema.

George W. Bush, koji je rat u Afganistanu poveo kao izravan odgovor na napade od 11. septembra, prvi put se na dan komemoracije oglasio kao bivši američki predsjednik, iskazavši u pisanoj poruci, u svoje i u ime supruge Laure, "počast svima koji nas dragovoljno štite i šire slobodu" - policiji, vojsci, obavještajcima i agentima NSA.

"Na ovaj dan obnovimo svoju odlučnost da spriječimo zlo da se ne vrati na naše obale", poručio je Amerikancima Bush u izjavi.

No ispitivanja javnog mnijenja pokazuju kako se prioriteti Amerikanaca mijenjaju i kako ih terorizam više ne brine. Gallupovo istraživanje iz juna pokazalo je da tek hedan posto ispitanika smatra terorizam najvećim problemom SAD-a. Zato ubrzano kopni podrška Amerikanaca ratu u Afganistanu, koji traje već punih osam godina i u kojem ni Amerikancima ni njihovim saveznicima ne ide prema planovima.

Obama, koji je u sklopu nove afganistansko-pakistanske strategije za uništenje Al-Qaide i njihovih saveznika talibana, naredio da se u Afganistan pošalje dodatna 21 hiljada američkih vojnika, pokušava podići razinu podrške Amerikanaca tome ratu.

No, kako sad stvari stoje, to će mu biti vrlo teško ostvariti, jer i u samoj Bijeloj kući postoje oprečna mišljenja o potrebi daljnjeg povećavanja broja američkih vojnika, pa bi očekivani zahtjev zapovjednika američkih snaga u Afganistanu za još nekoliko hiljada novih vojnika mogao u Kongresu naići na protivljenje ne samo opozicije već i Obaminih demokrata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: