{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama vraća u život američki san

F
21.1.2009. u 12:15
0
2
Obama vraća u život američki san
0
Obama vraća u život američki san
Foto: AFP
Njemačka štampa u srijedu ujutro ne štedi pohvale za novog američkog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obama, čiji jedinstveni talent vraća u život američki san, javljaju mediji.
"Iznenada, cijeli svijet s blakonaklonošću gleda prema Americi, ka ovom pozitivnom i dinamičnom društvu koje daje toliko slobode", naglašava dnevni list ljevičarskog centra Süddeutsche Zeitung.

"Milioni ljudi prisutni na inauguraciji i predsjednikove riječi uklonile su slike neprijateljske Amerike", nastavlja ovaj list, otkrivajući da je Obama "pozvao svoju naciju na umjerenost i skromnost".

Konzervativni dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da je "sama činjenica da su Sjedinjene Države izabrale obojenog čovjeka na najvišu funkciju dokaz o kapacitetu ove zemlje da sebe nanovo pronađe, da prihvati svoju historiju, također označenu rasnom diskriminacijom, i istovremeno je ostavi iza sebe".

"Gospodine Predsjedniče, cijeli svijet se nada zahvaljujući vama"!, s oduševljenjem piše najčitaniji dnevni list Njemačke Bild Zeitung. On poziva Njemačku da bude na visini zadatka Obaminih očekivanja u domenu suradnje protiv međunarodnog terorizma, a ne da se "skriva u ćošku poput kakvog djeteta".

Njemačka štampa također pozdravlja predsjednikovu snagu da Amerikance učini odgovornima da "prenesu naš jak osjećaj", piše Berliner Zeitung.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: