{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama vraća u život američki san

F
FENA
21.1.2009. u 12:15
0
2
Obama vraća u život američki san
0
Obama vraća u život američki san
Foto: AFP
Njemačka štampa u srijedu ujutro ne štedi pohvale za novog američkog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obama, čiji jedinstveni talent vraća u život američki san, javljaju mediji.
"Iznenada, cijeli svijet s blakonaklonošću gleda prema Americi, ka ovom pozitivnom i dinamičnom društvu koje daje toliko slobode", naglašava dnevni list ljevičarskog centra Süddeutsche Zeitung.

"Milioni ljudi prisutni na inauguraciji i predsjednikove riječi uklonile su slike neprijateljske Amerike", nastavlja ovaj list, otkrivajući da je Obama "pozvao svoju naciju na umjerenost i skromnost".

Konzervativni dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da je "sama činjenica da su Sjedinjene Države izabrale obojenog čovjeka na najvišu funkciju dokaz o kapacitetu ove zemlje da sebe nanovo pronađe, da prihvati svoju historiju, također označenu rasnom diskriminacijom, i istovremeno je ostavi iza sebe".

"Gospodine Predsjedniče, cijeli svijet se nada zahvaljujući vama"!, s oduševljenjem piše najčitaniji dnevni list Njemačke Bild Zeitung. On poziva Njemačku da bude na visini zadatka Obaminih očekivanja u domenu suradnje protiv međunarodnog terorizma, a ne da se "skriva u ćošku poput kakvog djeteta".

Njemačka štampa također pozdravlja predsjednikovu snagu da Amerikance učini odgovornima da "prenesu naš jak osjećaj", piše Berliner Zeitung.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: