{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu

A
1.3.2014. u 07:21
2
37
Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu
2
Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu
Barack Obama (Foto: AFP)
Vijesti o postojanju ruskih oružanih snaga u Autonomnoj Republici Krim izazivaju duboku zabrinutost, poručio je američki predsjednik Barack Obama.
"Kada je u pitanja bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, SAD kao i međunarodna zajednica garantuje da će takav korak imati i svoje posljedice i cijenu", rekao je Obama, na vanrednoj konferenciji za novinare vezano za najnovija dešavanja u Ukrajini. 

Prema riječima Obame, ukrajinski narod je zaslužio pravo da sam odluči o svojoj budućnosti, te je podsjetio da je tokom proteklih dana obavio telefonski razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Vijesti o vojnim napredovanjima Rusije unutar Ukrajine izazivaju duboku zabrinutost. Rusija ima kulturne, ekonomske i historijske veze sa Ukrajinom, uključujući i vojne objekte u Krimu. Zbog toga, bilo kakvo kršenje suveriniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ne bi bilo u koristi niti Ukrajine, niti Rusije, niti Evrope", kazao je on. 

Obama je dodao da će Rusija na ovaj način kršiti svoja obećanja o pitanju poštivanja suvereniteta, nezavisnosti i granica Ukrajine, te da će tek nakon što je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, uputiti pozivnice na osuđivanje od strane cijele međunarodne zajednice. 

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: