{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu

A
1.3.2014. u 07:21
2
37
Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu
2
Obama: Vojna intervencija u Ukrajini će imati svoje posljedice i cijenu
Barack Obama (Foto: AFP)
Vijesti o postojanju ruskih oružanih snaga u Autonomnoj Republici Krim izazivaju duboku zabrinutost, poručio je američki predsjednik Barack Obama.
"Kada je u pitanja bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, SAD kao i međunarodna zajednica garantuje da će takav korak imati i svoje posljedice i cijenu", rekao je Obama, na vanrednoj konferenciji za novinare vezano za najnovija dešavanja u Ukrajini. 

Prema riječima Obame, ukrajinski narod je zaslužio pravo da sam odluči o svojoj budućnosti, te je podsjetio da je tokom proteklih dana obavio telefonski razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Vijesti o vojnim napredovanjima Rusije unutar Ukrajine izazivaju duboku zabrinutost. Rusija ima kulturne, ekonomske i historijske veze sa Ukrajinom, uključujući i vojne objekte u Krimu. Zbog toga, bilo kakvo kršenje suveriniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ne bi bilo u koristi niti Ukrajine, niti Rusije, niti Evrope", kazao je on. 

Obama je dodao da će Rusija na ovaj način kršiti svoja obećanja o pitanju poštivanja suvereniteta, nezavisnosti i granica Ukrajine, te da će tek nakon što je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, uputiti pozivnice na osuđivanje od strane cijele međunarodne zajednice. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: