SAD
0

Obama vodi u utrci za Bijelu kuću

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kandidat Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Barack Obama vodi četiri posto u odnosu na republikanskog rivala Johna McCaina u utrci za Bijelu kuću, pokazali su u subotu objavljeni rezultati nove ankete.

Obama ima 48 posto, a McCain 44 posto podrške birača obuhvaćenih anketom, koju su u posljednja četiri dana proveli Reuters, C-SPAN i Zogby, što je blagi pad u odnosu na prednost Obame od pet procentnih poena u petak.

"Borba je postala skoro stabilna", ocijenio je John Zogby iz agencije Zogby za ispitivanje javnog mnijenja.

Podaci istog istraživanja pokazuju da Obama ima prednost od 11 posto kod žena i devet posto veću podršku kod nezavisnih birača, a to su, prema agenciji Reuters, dvije glavne glasačke kategorije koje mogu da odluče o pobjedniku na izborima 4. novembra.

Istovremeno, senator iz Illinoisa, koji će, ako bude izabran, biti prvi afroamerički predsjednik SAD-a, ima podršku devet od 10 pripadnika crne populacije i šest od 10 ispitanih Hispanoamerikanaca, prenio je Reuters.

S druge strane, McCain ima 15 posto veću podršku bijele populacije i blagu prednost među biračima velikih prihoda, muškaraca i katolika.

Republikanski predsjednički kandidat, bivši pilot i zarobljenik u Vijetnamskom ratu, ima manju podršku birača koji među članovima svoje porodice imaju vojno lice.

Reuters navodi da je posljednje istraživanje provedeno od utorka do petka ove sedmice, a poslije drugog duela dva predsjednička kandidata održanog 7. oktobra.