SAD
0

Obama uzvratio na optužbe McCaina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički kandidat Demokratske stranke u Sjedinjenim Državama Barack Obama optužio je svoga protukandidata Johna McCaina da se želi u preostalom dijelu kampanje, mjesec dana prije izbora, usredotočiti na lične uvrede, a ne na razgovore o suštinskim pitanjima.

Obama je rekao da izborni tim senatora McCaina više radi na onemogućavanju njegove kampanje nego što želi poboljšati stanje u zemlji.

Senator Obama je ovo rekao na stranačkom skupu demokrata u Severnoj Karolini u nedjelju, dan nakon što ga je McCainova potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin optužila za "veze sa teroristima".

Republikanci zaostaju u anketama, mjesec dana uoči predsjedničkih izbora i guvernerka Aljaske Palin rekla je kako je vrijeme da se skinu rukavice.

Ona je navela jedan novinski izvještaj u kojem se navodi da je Obama imao veze s bivšim članom jedne militantne organizacije (Weathermen) koja je tokom 60-ih godina prošlog stoljeća vodila nasilnu kampanju protiv Vijetnamskog rata.

Barack Obama je nekoliko godina bio u upravnom odboru jedne dobrotvorne organizacije zajedno s osnivačem te grupe Billom Ayersom, koji je sada profesor na univerzitetu u Ilinoisu.

Glasnogovornik demokrata je optužio republikance da posežu za lažnim optužbama i politikom niskih udaraca.

"Jasno je da bi John McCain i Sarah Palin radije provodili vrijeme cijepajući Baracka Obamu nego radeći na planu kako ojačati našu ekonomiju," rekao je predstavnik demokrata Hari Sevugan.

Komentatori kažu, prenosi BBC, da je napad Palin dio šire republikanske strategije napada na ličnost i karakter demokratskog kandidata.