Svijet
0

Obama uvjeren da će SAD izaći iz krize

FENA
Predsjednik Barack Obama kazao je da je uvjeren da će zemlja izaći iz ekonomske krize, izražavajući nadu da je to uvjerenje “zarazno”. Predsjednik i njegov ekonomski tim danas su pokušali da povećaju optimizam javnosti u pogledu napora koje nova administracija ulaže u ekonomski oporavak.

Glavni ekonomski savjetnik predsjednika Obame, Lorens Summers, vjeruje da je ekonomska kriza izazvala pretjerani strah kod Amerikanaca, koji mora biti iskorijenjen, kako bi se preokrenula situacija.

"Dok je problem nastao zbog pretjeranog samozadovoljstva i prevelikog optimizma, ono što nam je danas potrebno je više optimizma i povjerenja”, istakao je Summers.

Amerikanci nisu jedini kojima nedostaje povjerenje. Kina posjeduje obveznice američke vlade u iznosu od hiljadu milijardi dolara.

“Da budem iskren, malo sam zabrinut. Želio bih da iskoristim ovu priliku da preko vas zatražim od Sjedinjenih Država da poštuju svoju riječ, ostanu nacija od povjerenja i zaštite kinesku imovinu”, kazao je kineski premijer Wen Jiabao.

“Sjedinjene Države su najsigurnija investicija na svijetu”, smatra portparol Bijele kuće Robert Gibbs.

To je ponovio i predsjednik Obama, nakon sastanka sa predsjedavajućim savjetodavnog odbora za ekonomski oporavak.

Barack Obama je uputio poziv ostalim zemljama da sarađuju u rješavanju ekonomske krize: “Ukoliko i dalje budemo usredsređeni na sve, u suštini, zdrave aspekte naše privrede, izvanredne kompanije, radnike, inovativnost i dinamičnost ekonomije, onda ćemo uspjeti da prebrodimo krizu”, uvjeren je Obama, prenio je Glas Amerike.

On je poručio Amerikancima da su okončani dani oslanjanja na precijenjeno tržište nekretnina i prezadužene kreditne kartice.

“Postavljamo osnove za ekonomski rast poslije kolapsa tržišta nekretnina.”

Američki predsjednik ponovo je pozvao ostale zemlje da sarađuju sa Washingtonom na rješavanju globalne ekonomske krize.