Daily Telegraph
0

Obama "umanjuje očekivanja" SAD

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski dnevnici puni su fotografija izabranog američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle koji su pred sutrašnju inauguraciju stigli u Washington i sinoć prisustvovali velikom koncertu u čast smjene u Bijeloj kući.

Daily Telegraph u redakcijskom komentaru ocjenjuje da je Obama u predizbornoj kampanji poticao nadu, ali da je od izbora do ove sedmice kada stupa na dužnost koristio svaku priliku da umanji nerealno velika očekivanja koja je kod građana pobudila njegova pobjeda.

Izgleda da ta strategija daje rezultate. Ankete ukazuju da većina Amerikanaca sa jedne strane vjeruje da je Obama pravi čovjek da popravi situaciju u zemlji, ali sa druge prihvata da će mu za to možda biti potrebno više godina.

Rijetko koji predsjednik je na dužnost stupio u situaciji u kojoj Amerika ima toliko problema i kod kuće i u inostranstvu.

Ipak, zvjezdana prašina koju je Obama posuo po Americi tokom kampanje još uvijek je tu.

Koliko dugo će trajati optimizam koji Obama izaziva i u Americi i širom svijeta zavisit će od toga koliko će on biti u stanju da ispuni ona velika očekivanja, zaključuje Daily Telegraph.