SAD
0

Obama ulazi u Bijelu kuću na valu optimizma

FENA
Novi predsjednik SAD-a Barack Obama ući će u utorak u Bijelu kuću nošen velikom valom optimizma Amerikanaca, uvjerenih da on može izvesti gospodarski zaokret i spremnih dati mu vremena za bavljenje nizom problema koji ga očekuju, pokazale su u nedjelju ankete The New York Timesa/CBS-a, The Washington Posta/ABC-a i CNN/Opinion Research Corporation-a.

Čak 79 posto ispitanih reklo je da su optimisti glede iduće četiri godine pod Obamom, što je znatno više od pet prethodnih predsjednika SAD-a, koji su pobuđivali optimizam u rasponu od 64 do 70 posto, prema anketi NYT/CBS-a.

Povoljan dojam o Obami ima jednak postotak ispitanih u anketi WP/ABC-a - 79 posto, također više nego u slučaju pet prethodnih predsjednika, koji su dobili od 58 do 78 posto potpore.

U istoj anketi, visoka očekivanja od Obamina predsjedavanja ima 52 posto ispitanih, umjerena 34 posto, a niska 14 posto.

Većina Amerikanaca (55 posto) u anketi NYT/CBS-a kaže kako u iduće dvije godine ne očekuje stvarni napredak gospodarstva, reformu zdravstva (55 posto) ili završetak rata u Iraku (61 posto), što su tri glavna obećanja iz Obamine predizborne kampanje. Dvije trećine ispitanih očekuje da recesija potraje najmanje dvije godine ili više.

Dvije trećine (61 posto) ispitanika WP/ABC-a vjeruje da će Obama donositi prave odluke za budućnost SAD-a, 72 posto vjeruje da će unaprijediti gospodarstvo, za koje čak 94 posto ocjenjuje da je u jadnom stanju.

Trećina ispitanih (33 posto) odobrava način na koji je George W. Bush obnašao predsjedničku dužnost, dok je u anketi NYT/CBS-a takvih samo 22 posto.

U anketi CNN/Opinion Research Corporationa 80 posto odraslih Amerikanaca odobrava način na koji je Obama vodio predsjedničku tranziciju. Ukupno 68 posto ih je reklo da su osobno uzbuđeni ili sretni što će Obama biti inauguriran kao predsjednik.

Očekivanja od Obaminog inauguracijskog govora također su velika, s 85 posto koji kažu da očekuju izvrstan ili dobar govor. To je 24 posto više od 61 posto koji su isto očekivali od Georgea W. Busha 2001.

Devet od 10 Amerikanaca afričkog porijekla reklo je da je izbor Obame za predsjednika ostvarenje sna, a isti postotak je uzbuđen ili sretan zbog predstojeće inauguracije, prema ispitivanju CNN-a, prenijela je Hina.