SAD
0

Obama u sve većoj prednosti pred McCainom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama povećao je vodstvo pred republikancem Johnom McCainom u većini ispitivanja birača na nacionalnoj razini i u saveznim državama ključnim za ishod izbora koji će se održati 4. novembra.

Prema prosjeku vodećih nacionalnih anketa, koji u nedjelju donosi izborni portal Real Clear Politics (RCP), Obama ima 7,7 posto prednosti pred McCainom (50,4 prema 42,7 posto glasova), dok je prošle sedmice njegova prednost iznosila oko šest postotaka.

Obama, 47-godišnji senator iz Illinoisa koji ima velike izglede postati prvim crnačkim predsjednikom SAD-a, također je učvrstio prednost u tzv. "državama-bojištima", odnosno nepostojanim državama koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike, uključujući Pennsylvaniju i Ohio.

Obama vodi u Pennsylvaniji s 11 postotaka prednosti, a u Ohiu sa šest postotka prednosti, prema prosjeku anketa RCP-a.

U nekim od saveznih država koje su tradicionalna uporišta republikanaca, kao što su Virginija i Sjeverna Karolina, Obama je također u manjem ili većem vodstvu. Prema anketi Winthrop/ETV u Sjevernoj Karolini, gdje je na 9 od 10 posljednjih izbora pobijedio republikanac, Obama vodi s 45 prema 44 posto glasova.

U Virginiji, četiri posljednje ankete daju prednost Obami, u prosjeku za sedam postotaka. U Coloradu također, prema prosjeku četiri najnovije ankete, Obama vodi sa sedam postotaka prednosti.

Obama i McCain su u subotu vodili kampanju u Coloradu i Novom Meksiku, a Obama i u Nevadi. Sve tri države su 2004. glasale za Georgea W. Busha, a Obama bi ih 4. novembra mogao prevesti u demokratski tabor.

Obama je učvrstio prednost u Minnesoti, Wisconsinu i Michiganu koje su pouzdano na strani demokrata, dok za McCainom zaostaje u Indiani, koja demokratskog predsjednika nije izabrala već 44 godine.

"Obama je imao sjajan tjedan", izjavio je Peter Brown, pomoćnik direktora Instituta za ispitivanje javnog mnijenja sveučilišta Quinnipiac iz Hamdena, u Connecticutu. Govoreći o McCainu, ocijenio je da "niko nije nadoknadio toliki zaostatak u toliko malo vremena".

Senator iz Arizone John McCain, 72-godišnji veteran američke politike, ne pokazuje znake malodušja zbog loših anketnih rezultata. Tako je u nedjelju, gostujući u emisiji "Meet the Press" TV mreže NBC, odbacio po njega nepovoljne brojke u ispitivanjima birača, te ocijenio kako se njegova kampanja "dobro odvija" i smanjuje razliku prema Obami.

"Približili smo se prošle sedmice. I dalje smo vrlo konkurentni u mnogim 'državama-bojištima'", rekao je McCain.

Na pitanje o njegovim izgledima, McCain je kazao kako da se radi o tijesnoj utrci, iz koje će on 4. novembra izaći kao pobjednik.

"To će biti vrlo tijesna utrka a ja vjerujem da ću pobijediti", naglasio je, dodajući kako je jako ohrabren brojnošću i entuzijazmom pristaša na njegovim skupovima.

Zbog Obamine snage u državama koje je Bush osvojio 2004., McCainova je kampanje usredotočena na nepostojane države u kojima je ishod još neizvjestan, posebno na Pennsylvaniju.

"Pennsylvanija je ključna. No, moramo zadržati Ohio i Floridu", izjavio je Whit Ayres, republikanski stručnjak uz predizborne ankete iz Virginije.

Bush je pobijedio u Ohiu i Floridi 2004., dok je Pennsylvaniju osvojio demokrat John Kerry. Zajedno, te tri države daju 68 od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu u utrci za Bijelu kuću.

Obama vodi s 11 postotaka u Pennsylvaniji, šest postotaka u Ohiu i s dva postotka u Floridi, prema prosjeku anketa u tim saveznim državama.

Na predsjedničkim izborima u SAD-u glasovi birača se zbrajaju po državama, a pobjednik osvaja sve elektorske glasove pojedine države. Broj elektorskih glasova pojedine države ovisi o broju stanovnika, a ukupno ih je 538. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Prema prognozi portala Real Clear Politics, prenosi Hina, demokratski listić Barack Obama-Joe Biden ima "259 solidnih elektorskih glasova i 47 koji mu naginju", dok republikanski listić John McCain-Sarah Palin ima "137 solidnih elektorskih glasova i 20 koji mu naginju". Izgledi za osvajanje preostalih 75 elektorskih glasova su izjednačeni.