Svijet
0

Obama u Senegalu s porodicom posjetio otok Goree, simbol ropstva

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak posjetio Goree, simbolični otok roblja u Dakaru, etapi ispunjenoj emocijama koja mu, rekao je on "daje više motivacije za odbranu ljudskih prava".

"Ovo je svjedočenje šta se može dogoditi kad nismo dovoljno budni u odbrani ljudskih prava", rekao je Obama, nakon što je posjetio na otoku Kuću robova i njena čuvena vrata bez povratka okrenuta prema Atlantskom okeanu.

Odavde su krenule prema Americi hiljade Afrikanaca iščupanih sa svoje zemlje.

"Ovo je dirljiv trenutak", rekao je Obama i dodao: "Očigledno, za jednog Afriko-amerikanca, predsjednika afriko-amerikanca, da ima mogućnost da posjeti ovo mjesto, mislim, daje mi više motivacije da branim ljudska prava širom svijeta".

Barack Obama, melez, čiji je otac bio Kenijac, u posjeti Goreu je bio sa suprugom Mišel, koja je potomak robova, i njihovim kćerkama Malijom i Sašom.

Prije njega, njegovi prethodnici Bill Clinton i George W. Bush su također posjetili otok Goree 1998. i 2003. godine, obavezan prolaz za sve ugledne goste u Dakaru.

Danas u stanju agonije u jednoj klinici u Pretoriji, 94-godišnji Nelson Mandela, prvi crni predsjednik Južnoafričke republike od 1994. do 1999. godine, također je posjetio ovo mjesto godinu dana nakon što je oslobođen 1990. godine iz zatvora rasističkog režima aparthejda, gdje je proveo 27. godina.

Goree i Kuća robova su poznati kao mjesto polaska brojnih crnih robova u lancima i transportiranih čamcima prema Americi u toku nekoliko vijekova.

Otok se nalazi četiri kilometra od Dakara i pored jedne kontroverze o broju robova koji su prošli preko njega, on ostaje simbol trgovine crnim robljem i svake godine privlači hiljade posjetilaca.