Izbori u SAD-u
0

Obama u reklami dobro pretekao McCaina

FENA
Prateći završnicu utrke za mjesto u Ovalnom uredu Bijele kuće, The Independent u srijedu piše da je prava plima donacija za kampanju Baracka Obame kandidatu demokrata omogućila da povuče jedan već dugo godina neviđeni potez u izborima za predsjednika SAD-a.

Barack Obama će, objašnjava Independent, večeras pokušati da sklopi finalni sporazum s američkim biračima. Demokratski predsjednički kandidat će se naime u udarnom TV terminu i preko svih vodećih američkih TV mreža u srijedu obratiti sunarodnjacima u specijalnoj polusatnoj plaćenoj reklamnoj emisiji.

Bit će to prvi put od početka 90-ih godina da se jedan predsjednički kandidat reklamira na ovaj način, ali za Obamu to ne bi trebalo predstavljati veći problem budući da je prevazišao sva očekivanja i, navodi Independent, u fond za vođenje kampanje prikupio šeststo miliona dolara.

Obama nastoji da dopre do četvrtine američkih birača koji su registrirani kao nezavisni.

Demokratska kampanja toliko je puna para da su reklame za Obamu skoro u potpunosti poklopile Obaminog republikanskog suparnika Johna McCaina, kome ne preostaje ništa drugo nego da koristi svaku moguću priliku kako bi se sa Sarah Palin pojavio na nacionalnoj televiziji.

A to, piše list, znači i onda kada će njegova potpredsjednička kandidatkinja biti izvrgnuta ruglu kao jedna prilično plitka osoba.