Kairo
0

Obama u govoru citirao rečenicu iz Kur'ana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da se "krug sumnjičavosti i neslaganja" između Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta mora okončati.

U historijskom govoru u Kairu Obama je pozvao na "novi početak" u vezama između SAD-a i muslimanskog svijeta, prenio je BBC.

On je priznao postojanje "godina nepovjerenja" i da obje strane moraju učiniti "veliki napor u međusobnom poštovanju i traženju zajedničkog temelja".

Obama je održao govor na Kairskom univeritetu u okviru svoje turneje po Bliskom istoku i Evropi.

Američki predsjednik je posjetio u srijedu i Saudijsku Arabiju a također će posjetiti Njemačku i Francusku.

"Došao sam ovdje da zatražim novi početak između SAD-a i muslimana širom svijeta, zasnovan na obostranom interesu i uzajamnom poštovanju", izjavio je Obama.

Kazao je da "nasilni ekstremisti" siju strah i da se "krug sumnjičenja i neslaganja mora prekinuti".

Obama je priznao da "nijedan govor ne može izbrisati godine nepovjerenja", ali je tražio od obiju strana da "otvoreno kažu o stvarima koje drže u srcima a koje se prečesto govore iza zatvorenih vrata".

On je citirao rečenicu iz Kur'ana: "Budite svjesni Boga i uvijek govorite istinu."

Obama je izjavio da je islam "uvijek bio dio američke priče".

Dodao je kako mnogo govori to što je on Afroamerikanac po imenu Barack Hussein Obama postao američki predsjednik, ali je naglasio da njegova priča "nije tako posebna".

"San o prilici za sve ljude nije postao stvarnost za sve u Americi, ali mogućnosti njegova ostvarenja postoje za sve koji dođu na naše obale - među kojima je i skoro sedam miliona američkih muslimana", izjavio je Obama.