SAD
0

Obama traži podršku za reformu zdravstva

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik SAD Barack Obama zatražio je od članova Kongresa da prekinu međusobne političke svađe i brzo usvoje obimnu reformu zdrastvenog sistema koja će dramatično izmijeniti sistem osiguranja.

Obama je sinoć u emocijama obojenom govoru rekao da su kongresmeni bliže nego ikad usvajanju reforme i predstavio prijedlog koji bi trebalo da poboljša uslove za osigurane građane i proširi izbor za oko 46 miliona neosiguranih Amerikanaca.

On je ukorio kritičare svog prijedloga zbog primjene taktike zastrašivanja radi ometanja iskrene debate i propagiranja lažnih ideja, poput tvrdnje da će "komisije smrti" odlučivati o načinu liječenja starijih osoba.

"Neću gubiti vrijeme sa onima koji su izračunali da je bolje uništiti ovaj plan, nego poboljšati ga", rekao je predsjednik SAD. 

Demokrate su burno pozdravile Obamin nastup, a republikanci  su izražavali nezadovoljstvo i pokazivali kopije republikanskog prijedloga zakona o zdravstvu.

Republikanski kongresmen Joe Wilson optužio je Obamu da laže kada kaže da njegovim planom ilegalni imigranti neće dobiti zdravstveno osiguranje.

Obama tvrdi da će reformom biti smanjeni troškovi, poboljšana zdravstvena zaštita i regulisan sistem osiguranja, a sve u cilju bolje zaštite građana.