Svijet
0

Obama traži da Suu Kyi odmah bude oslobođena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama osudio je Mijanmar zbog nove presude izrečene čelnici mijanmarske opozicije i dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi i pozvao na njezino "trenutno i bezuvjetno oslobađanje".

Suu Kyi je je osuđena na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora jer je dopustila jednom Amerikancu da je posjeti u njezinoj kući.

Obama je izrazio zabrinutost i zbog kazne izrečene Amerikancu Johnu Yettawu (54), ratnom veteranu iz Vijetnama, koji je u maju preplivao jezero da bi došao do doma u kojem je Suu Kyi bila u kućnom pritvoru.

Yettaw je optužen da je kršio propise o sigurnosti i imigraciji i osuđen je na sedam godina teškog rada.

Obama je u saopćenju izdanom u utorak istaknuo da presuda Suu Kyi predstavlja kršenje univerzalnih principa ljudskih prava, prenijele su agencije.

"Današnja nepravedna odluka podsjeća nas na hiljade drugih političkih zatvorenika u Mijanmaru (Burmi) kojima je, kao i Suu Kyi, uskraćena sloboda zbog njihovih težnji za vladom koja će poštivati volju i prava svih građana", navodi se se u Obaminom saopćenju.

Presudu Suu Kyi osudili su ranije i Evropska unija, glavni tajnik Ujedinjenih naroda i zapadne zemlje.

Sud je Suu Kyi (64) proglasio krivom za kršenje zakona o unutrašnjoj sigurnosti i osudio je na tri godine zatvora, ali je nalogom vojne hunte kazna odmah smanjena na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Advokat Johna Yettawa tvrdi da njegov klijent boluje od epilepsije, dijabetesa i da ima problema sa srcem. Yettaw je pred sudom izjavio kako ga je Bog poslao da upozori Suu Kyi da će je ubiti teroristi.

Međunarodna zajednica je u više navrata zatražila od vojne hunte da odbaci političke optužbe protiv Suu Kyi i oslobodi je, na šta je režim odgovorio da je riječ o unutrašnjoj stvari Mijanmara.