Svijet
0

Obama traži bolju kontrolu novca iz stimulativnog paketa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden upozorili su dužnosnike saveznih država da bi federalna sredstva mogla biti obustavljena ako pogrešno usmjere novac iz stimulativnog paketa.

Na konferencije u Bijeloj kući o primjeni plana za oporavak američke ekonomije Obama je u četvrtak uvečer pozvao savezne države da pažljivo troše novac iz stimulativnog paketa, prenijela je VoA.

"Ako vidimo da se novac troši pogrešno, otkazat ćemo cijeli program", rekao je Obama.

Potpredsjednik Biden je apelirao na dužnosnike saveznih država da osiguraju da se novcem iz paketa ne grade plivački bazeni.

"Ako ovo ne uradimo kako treba, više neće biti moguće uvjeriti Kongres da saveznim državama treba dati bilo kakva sredstva", upozorio je Biden.

Republikanci su, međutim, ponovo prognozirali da stimulativni paket neće biti uspješan.

"Dok federalni budžet raste, porodični budžeti mogu jedino da se smanje", rekao je čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Byner.

Republikanci su također ponovo prigovarali da predsjednik pozajmljuje i troši suviše novca.

"U prvih 50 dana nove administracije trošimo po milijardu dolara na sat", izjavio je lider republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell.

Bijela kuća namjerava pojačati kontrolu korištenja novca iz stimulativnog paketa i najavila je da će predsjednik Obama u petak objaviti nova ograničenja u vezi s tim.