|

Obama traži 110 milijardi dolara za Afganistan

Obama traži 110 milijardi dolara za Afganistan
0
F
FENA
14.2.2011. u 19:14
4
komentara
0

dijeljenja
Obama traži 110 milijardi dolara za Afganistan Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama je danas, u okviru svog plana budžeta za 2012. godinu, predložio 110 milijardi dolara troškova za Afganistan, što pokazuje da još nema značajne promjene u američkim ratnim naporima u toj zemlji, uprkos zahtjevima u SAD za veću kontrolu troškova.
Obama takođe traži da Kongres odobri 16 milijardi dolara troškova za Irak, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine, pošto su se ljetos posljednje borbene jedinice vojske SAD povukle iz te zemlje.

U Iraku i dalje ostaje oko 50.000 američkih vojnika na poslovima, kako se ističe, u misiji "savjetovanja i pomaganja".

Ukupni ratni troškovi u prethodne dvije fiskalne godine dostizali su oko 160 milijardi dolara.

Američki Kongres je od 2001. godine za rat u Afganistanu odobrio 335 milijardi dolara, a od 2003. više od 750 milijardi za Irak. Prethodna fiskalna godina, koja je završena 30. septembra 2010., bila je prva u kojoj je na rat u Afganistanu potrošeno više nego na rat u Iraku - 72 prema 65 milijardi, javlja Tanjug.

Kasnije je Obama dobio još 33 milijarde zbog troškova za dodatnih 30.000 vojnika poslatih u Afganistan početkom prošle godine.

Obama je u novom budžetu predvidio 47 milijardi dolara za Američku agenciju za međunardoni razvoj (USAID).

Republikanci, koji od novembra prošle godine imaju većinu u Predstavničkom domu, traže da se preispitaju troškovi angažmana u inostranstvu, u okviru ukupnih mjera kontrole izdataka federalne države.

Prijedlog budžeta za 2012. godinu fokusirao se na neke prioritete Obamine administracije, kao što su globalne inicijative za bezbjednost lijekova i hrane, dok je kresana direktna pomoć za više zemalja i regionalih organizaciija.

U Afganistanu je najavljeno da će ove godine početi povlačenje prvih od ukupno oko 100.000 američkih vojnika. Budžetski troškovi tog rata uglavnom se odnose na izdatke za vojsku, 107 milijardi, zatim 2,2 milijarde koje će potrošiti State department na svojim programima pomoći, dok 1,1 milijarda ide pakistanskoj armiji za borbu protiv ekstremista duž granice sa Afganistanom.

Američki ratni troškovi u Afganistanu i Iraku dostigli su vrhunac u fiskalnoj 2008. godini, posljednjoj godini mandata predsjednika George Busha, kada je za te svrhe izdvojeno 185 milijardi dolara.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...