Svijet
0

Obama: Sukob u Afganistanu je "rat iz potrebe"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je sukob u Afganistanu "rat iz potrebe" te da pobunjenici u toj zemlji neće biti brzo poraženi.

U govoru pred nacionalnom konvencijom Veterana stranih ratova u Arizoni, predsjednik je u ponedjeljak ponovio svoje obećanje da će američka vojska biti povučene iz Iraka do 2011. kako bi se oružane snage mogle bolje usredotočiti na rat protiv Al-Qaide i ekstremističkih saveznika te terorističke mreže u Afganistanu i Pakistanu.

Predsjednik Obama iznio je i novu viziju američke vojske, prenijela je VoA. Kako je rekao, vojna snaga mora biti mjerena ne samo oružjem koje vojnici nose već i jezicima kojima govore i kulturama koje razumiju.

Afganistanski predsjednički kandidati održali su u ponedjeljak završne predizborne skupove pred predsjedničke izbore zakazane za četvrtak.

Glavni izazivač predsjednika Hamida Karzaija – Abdullah Abdullah obratio se hiljadama pristalica na kabulskom stadionu, dok su drugi kandidati održali skupove u drugim većim gradovima.

Kako izgleda, predsjednik Karzai ima najviše izgleda za pobjedu među 30-tak kandidata, ali posljednje ankete sugeriraju da se njegova prednost smanjila u posljednjih nekoliko sedmica.

Teško je reći hoće li bilo koji kandidat dobiti dovoljno glasova kako bi se izbjegao drugi krug izbora. Promatrače više brine hoće li afganistanski izbori biti vjerodostojni zbog mogućeg nasilja. Talibanski pobunjenici obećali su da će poduzeti akcije za otežavanje provođenja izbora.

U međuvremenu je Hamid Karzai dobio podršku uzbečkoga paravojnog vođe Abdula Rashida Dostuma, koji se vratio iz egzila u Turskoj kako bi podržao Hamida Karzaija.

Američki State Department izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog Dostumova povratka u zemlju, saopćivši da njegova reputacija prijeti navlačenjem tamnog oblaka nad izborni proces u zemlji.

Rašireno je uvjerenje da je general Dostum barem djelimično odgovoran za navodni masakr oko dvije hiljade talibanskih zatvorenika nakon invazije 2001. godine te pokušaj prikrivanja njihove smrti.