Svijet
29

Obama: Stigmatizacija muslimana ide na ruku teroristima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama zatražio je od Amerikanaca da ne stigmatiziraju muslimane nakon terorističkih napada u Bruxellesu u ovoj sedmici, rekavši da je to "kontraproduktivno" u borbi protiv radikalnog islama.

U svom sedmičnom obraćanju medijima, Obama je izjavio da su američki muslimani "naši najvažniji partneri u borbi protiv onih koji vode nasilni džihad".

"To je razlog zašto moramo odbaciti svaki pokušaj stigmatiziranja američkih muslimana i njihovih enormnih doprinosa našoj zemlji i našem načinu života", izjavio je Obama.

"Takvi pokušaji suprotni su našem karakteru, našim vrijednostima i našoj istoriji kao zemlje izgrađene oko ideje vjerskih sloboda. To je kontraproduktivno. Time se ide na ruku teroristima koji žele da nas okrenu jedne protiv drugih, kojima treba razlog da regrutuju što više ljudi za njihov cilj promoviranja mržnje", dodao je američki predsjednik.

Obama je dao te izjave dok se svjetska zajednica oporavlja od napada u Belgiji od utorka, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država, u kojima je ubijena 31 osoba, među kojima i dvoje Amerikanaca, te ranjeno 300 ljudi, prenosi AFP.