Britanski mediji
0

Obama - šta nakon pobjede?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U osvrtu na radioobraćanje Georgea W. Busha naciji, u subotu, u kojem je on ponovo istaknuo opasnost od islamskih ekstremista u periodu prijenosa vlasti na Baracka Obamu, The Observer piše u nedjelju da je ova tema bila zaštitini znak Bushova mandata, što svakako neće biti slučaj s njegovim nasljednikom u Bijeloj kući.

Pišući opširno o novoj epohi koju donosi izbor Obame za predsjednika SAD-a, list također primjećuje da je on, usprkos tome što se Amerika trenutno bori u dva rata, izbore dobio zbog naglaska na ekonomiji i unutrašnjim političkim pitanjima.

Observer također prenosi obećanje britanskog premijera Gordona Browna da će blisko sarađivati s novim američkim predsjednikom na stvaranju novoga svjetskog poretka u kome će se "tržišta držati morala" a ljudi uvijek biti na prvom mjestu.

"Šta dolazi nakon pobjede?", pita Independent, i donosi spisak "vrućih tačaka" u svijetu koje će zahtijevati budnu pažnju novog predsjednika. Na prvom mjestu je Bliski istok, gdje Bushova administracija nije uspjela načiniti nikakav značajniji pomak, ali Obama može da se tješi bar time da se u ovom trenutku više razgovara nego što se vode borbe.

Obama će također morati odlučiti kako da se postavi prema Iranu; ako uspije da dođe do rješenja iranskoga nuklearnog programa putem pregovora, napravit će ime kao međunarodni državnik.

Odluka ga čeka i kad je riječ o američkom proturaketnom štitu u Evropi i poruci koju će on poslati Rusiji u trenutku zahlađenja odnosa. Slično je i s Gruzijom - da li će Obama tako gurati ulazak te zemlje u NATO kao njegov prethodnik, ostaje da se vidi.

Obama će vjerovatno popraviti odnose s Kubom i Venecuelom, koje su mu poslale srdačne čestitke, dok će mu veliki izazov predstavljati Kina kao rastuća ekonomska i vojna sila.

Poznato je da se Obama zalaže za povlačenje iz Iraka; istovremeno, prihvati li doktrinu liberalnog intervencionizma Tonyja Blaira, mogao bi intervenirati u sudanskoj oblasti Darfuru.