|

Obama: 'Slijedi veći angažman SAD-a u Aziji'

Obama: 'Slijedi veći angažman SAD-a u Aziji'
0
F
FENA
14.11.2009. u 09:49
0
komentara
0

dijeljenja
Obama: 'Slijedi veći angažman SAD-a u Aziji' Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama najavio je, tokom posjete Japanu, veće angažiranje Sjedinjenih Američkih Država u Aziji i obavezao se da će raditi na produbljivanju dijaloga sa Kinom.
"Iako naša posvećenost ovom regionu počinje u Japanu, ona tu ne prestaje", rekao je Obama u govoru pred 1.500 ljudi u japanskoj prijestonici, prvoj stanici u okviru njegove devetodnevne turneje po Aziji.

Obama je pozdravio sve veću ulogu Pekinga na globalnom tržištu, ali je istovremeno ukazao da ubrzani ekonomski razvoj prati povećana odgovornost.

"SAD ne žele da ograniče Kinu, niti žele da produbljivanje odnosa sa Kinom znači slabljenje naših bilateralnih odnosa. Naprotiv, uspon jake i napredne Kine mogao bi da bude izvor snage za zajednicu država", rekao je Obama u Tokiju.

Američki predsjednik je pozvao države u razvoju da poduzmu "značajne akcije" na smanjenju emisije gasova koji izazivaju globalno zagrijavanje, temu koju će, kako se očekuje, pokrenuti tokom posjete Kini, koja je pored SAD, jedan od najvećih proizvođača gasova sa efektom staklene bašte.

Obama je ponovio svoj poziv za svijet u kome neće biti nuklearnog oružja, koji je naišao na aplauz publike u Japanu, jedine države koja je preživjela nuklearno bombardovanje.

On je, međutim, rekao da će SAD zadržati nuklearni arsenal dok god to bude potrebno jer ono predstavalja garant odbrane saveznika, uključujući Južnu Koreju i Japan.

Obama je također pozvao Sjevernu Koreju da se vrati razgovorima šest država - dvije Koreje, Japana, Rusije, Kine i SAD - o svom nuklearnom programu.

Poslije posjete Japanu, Obama putuje u Singapur, gdje će prisustvovati samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, a nakon toga u Šangaj, Peking i Seul.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.