Svijet
0

Obama se zalaže za bolje odnose s Rusijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Države bi trebalo da imaju bolje odnose s Rusijom usprkos tome što oko nekih pitanja ostaju "suštinska neslaganja", izjavio je američki predsjednik Barack Obama u Strasbourgu, gdje će večeras početi samit NATO-a.

"Treba da pošaljemo jasan znak Rusiji da želimo raditi s njom, ali se ne možemo vratiti na stare načine poslovanja", istaknuo je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, javio je Reuters.

Izvjesne razlike su ostale u odnosima s Rusijom, kazao je Obama, usprkos razgovorima u srijedu u Londonu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom tokom kojih su se saglasili da rade na sporazumu o smanjenju njihovog nuklearnog naoružanja.

"Važno je za NATO saveznike da angažiraju Rusiju i priznaju da imaju legitimne interese. U nekim slučajevima imamo zajedničke interese, ali imamo također i neka suštinska razmimoilaženja", kazao je američki predsjednik ne upuštajući se u detalje.

On je dodao kako misli da treba biti u dijalogu s Rusijom o tome kako se može održati stabilnost, uz poštovanje autonomije i nezavisnosti svih zemalja u Evropi – na zapadu, istoku u centralnom dijelu i bilo gdje se nalazile.

Važnost saradnje s Rusijom Obama je posebno spomenuo povodom neophodnosti da se spriječi Iran u usvajanju tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružja.