Planovi novog predsjednika
0

Obama se u aprilu sastaje sa britanskom kraljicom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama sastat će se prvi put s britanskom kraljicom u aprilu, saznaje BBC.

Privatna posjeta trebala bi se desiti u Bekingemskoj palači kada američki predsjednik posjeti Britaniju kako bi prisustvovao londonskom ekonomskom samitu G20.

Svjetski lideri sastaju se 2. aprila na sastanku G20 u Londonu kako bi raspravljali o planovima bavljenja trenutnom ekonomskom krizom.

Posljednji kraljičin susret s jednim američkim predsjednikom desio se u junu prošle godine tokom oproštajne turneje po Evropi Georgea Busha.

G20 je grupa najjačih svjetskih ekonomija koje zajednički čine 85 posto svjetske ekonomije.

Po preuzimanju dužnosti, Obama je učinio oživljavanje američke ekonomije svojim vrhunskim prioritetom.

Predsjednikov prvi budžet prognozira deficit od 1,75 triliona dolara - što u realnim ciframa predstavlja najviši deficit od Drugog svjetskog rata.

Obama je govorio o teškim izborima koji stoje pred Amerikom i njenim budžetom, primjećujući da je nova administracija naslijedila loše postavljene prioritete od svojih prethodnika.

G20 uključuje podjednako i velike industrijske sile poput SAD-a i Njemačke, kao i sile u nastajanju kao što su Brazil i Kina.

Britanska vlada, koja drži rotirajuću dužnost predsjedavajuće G20, sazvala je skup u Londonu koji bi se bavio sve težom ekonomskom krizom.