{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama se odmah mora pozabaviti Bliskim istokom

F
21.11.2008. u 21:28
0
8
Obama se odmah mora pozabaviti Bliskim istokom
0
Obama se odmah mora pozabaviti Bliskim istokom
Foto: AP
Glavni diplomat Evropske unije Javier Solana poželio je u petak da se novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama odmah zainteresira za mirovni izraelsko-palestinski proces.
"Mislim da bi nova administracija trebala da se mnogo više angažira već od prvoga dana i pokuša nametnuti dinamiku tom procesu", rekao je Solana u razgovoru s novinarima u Washingtonu, gdje se dan ranije sastao s predstavnicom prijelazne Obamine ekipe Madeleinom Albright.

"Mislim da je to jedan od ključnih dosjea kojim se izabrani predsjednik mora odmah pozabaviti i nadam se da će on djelovati vrlo brzo po tom pitanju", dodao je Solana. Obama je naglašavao tokom svoje predsjedničke kampanje da će ekonomska kriza i sukob u Afganistanu biti prioriteti njegovog mandata.

Solana, koji je umiješan u mirovni izraelsko-palestinski proces u svojstvu člana "kvarteta" za Bliski Istok, SAD, Rusija, Evropska unija, Rusija, Ujedinjeni narodi, također je zatražio da se Obamina administracija direktnije uključi u pregovore između Izraelaca i Palestinaca, nego što je to bila odlazeća administracija predsjednika Busha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: