Javier Solana
0

Obama - šansa za multilateralnu diplomatiju

FENA
Nova američka administracija predstavlja šansu za Sjedinjene Države i Evropu u obnavljanju veza za multilateralnu diplomatiju, naglasio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost za tribinu jednog dnevnog lista.

U tekstu objavljenom u Financial Timesu, šef evropske diplomatije ocijenio je da je inauguracija novog američkog predsjednika Baracka Obame bila "poseban trenutak".

"SAD nije bilo kakva zemlja, a njen predsjednik nije političar poput drugih. Ono što je on, izbor koji on pravi, pogađa milijarde ljudi širom svijeta", rekao je on za ovaj dnevni finansijski list.

Nudeći "pet lekcija iz diplomatije", Solana je naglasio značaj političkog rješenja u sukobima prije nego vojnog, značaj da se sagleda duh stanja unutarnje politike tokom neke međunarodne intervencije, te priznati da "nijedna zemlja, pa čak ni SAD, ne može riješiti probleme sama".

Evropska unija i SAD trebalo bi da iskoriste dolazak na vlast Baracka Obame kako bi "obnovili svoje obaveze u uspostavljanju pravila, povjerenja i partnerstva u našem globalnom svijetu", kazao je Solana.