|

Obama šalje dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan?

Obama šalje dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan?
0
F
FENA
8.11.2009. u 12:59
1
komentara
0

dijeljenja
Obama šalje dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan? Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama približava se odluci o slanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan iduće godine, no možda je neće objaviti prije nego što se savjetuje sa saveznicima i završi posjetu Aziji u drugoj polovici novembra, izvijestila je u subotu američka novinska kuća McClatchy Newspapers na web stranici, pozivajući se na izjave dužnosnika administracije i vojske.
Prema sadašnjem stanju, administracija planira pozvati tri brigade kopnene vojske iz 101. Zračno-desantne divizije iz Fort Campbella, u Kentuckyu, te iz 10. Planinske divizije iz Fort Druma, u državi New York, uz jednu brigadu marinaca, ili ukupno 23 tisuće dodatnih borbenih i pozadinskih snaga, navodi se u izvještaju.

Pored toga, još 7 hiljada vojnika borbenih i pozadinskih postrojbi bilo bi namijenjeno novom divizijskom sjedištu međunarodnih snaga u Regionalnom zapovjedništvu Jug (RCS) u Kandaharu, glavnom uporištu Talibana, gdje SAD 2010. preuzima zapovjedništvo.

Usto, bilo bi poslano i četiri hiljade dodatnih instruktora za obuku afganistanskih snaga, kazali su dužnosnici.

Prva dodatna borbena brigada Oružanih snaga SAD vjerojatno bi stigla u Afganistan u martu iduće godine, rekli su dužnosnici, dok bi ostale tri okvirno slijedile u tromjesečnim razmacima, što znači da bi sva američka pojačanja bila razmještena do kraja 2010.

Brigade kopnene vojske broje od 3,5 do 5 hiljada vojnika, a marinske brigada oko osam hiljada pripadnika.

Planiranim pojačanjima išlo bi se ispod zahtjeva glavnog zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, generala Stanleya McChrystala, koji je kao opciju "srednjeg rizika" predložio slanje dodatnih 40 hiljada do 45 hiljada vojnika.

Druga dva prijedloga generala McChrystala su "opcija visokog rizika" - slanje 20 hiljada vojnika i "opcija niskog rizika" - slanje 80 hiljada vojnika, koja nudi najbolje izglede za obuzdavanje talibanske pobune i stabiliziranje Afganistana.

Dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, upozorili su da Obamina odluka nije konačna, te da to neće postati sve do rasprave s NATO saveznicima, na sastancima Sjevernoatlantskog vijeća i njegovog Vojnog odbora 23. novembra, prenijela je Hina.

U Afganistanu je trenutno 68 hiljada američkih i 32 hiljade vojnika NATO-a.

Dužnosnici su kazali da Obama prije objave nove strategije u Afganistanu želi dovršiti svoju azijsku turneju od 11. do 19. novembra, te se u Washingtonu susresti s indijskim premijerom Manmohanom Singhom.

Osim međunarodne potpore, Obamina administracija za slanje pojačanja u Afganistan treba pridobiti i vladajuće demokrate u Kongresu, posebno pacifistički raspoloženo liberalno krilo stranke, kao i američku javnost, čija većina ne podržava vođenje rata u Afganistanu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...