Svijet
0

Obama s porodicom na Havajima tokom Božića

FENA
Barack Obama na Havajima (Foto: AFP)
Barack Obama na Havajima (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je na Havaje, gdje će s porodicom provesti božićne praznike.

Obamina supruga Michelle sa kćerkama već se sedmicu dana nalazi na Havajima, ali je predsjednik SAD-a tek sada doputovao jer je želio da u Washingtonu sačeka odluku Kongresa o produženju mjera za niže poreze na plate, oko čega su se posljednjih sedmica lomila koplja između demokrata i republikanaca.

Predsjednik Obama je u svom redovnom radijskom obraćanju naciji poželio sretan Božić i novogodišnje praznike Amerikancima, posebno zahvalivši američkim vojnicima stacioniranim širom svijeta.

"Zahvalimo im na njihovom požrtvovanju, na požrtvovanju njihovih porodica, na požrtvovanju naših veterana. Pomolimo se za naše trupe stacionirane širom svijeta, posebno za hrabre muškarce i žene u Afganistanu, koji štite našu slobodu i sigurnost", rekao je Obama.

Obami se u božićnoj čestitki pridružila i supruga Michelle, rekavši da svi vojnici treba da znaju koliko se cijeni to što oni rade.

Predsjednik SAD-a tokom odmora na Havajima neće imati javnih nastupa, a s njim je na to ostrvo doputovao samo mali broj savjetnika koji će ga informirati o događajima u SAD-u i svijetu. Po dolasku na Havaje, Barack i Michelle Obama su s grupom prijatelja otišli u lokalni restoran.

Barack Obama rodio se na Havajima, gdje je živio do sedme godine.