Teksas
0

VIDEO / Obama s Bushom na skupu podrške volonterima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u petak je u Teksasu sudjelovao na forumu posvećenom dobrovoljnom radu u zajednici, čiji je domaćin bio bivši predsjednik George H.W. Bush a prisustvovao je i ministar odbrane Robert Gates.

Dvojica čelnika susrela su se u Bushovoj predsjedničkoj biblioteci u College Stationu u Teksasu, na obilježavanju dvije decenije rada Instituta Points of Light (Svijetle tačke), koji je uz Bushevu podršku osnovan 1990. kako bi "hrabrio i jačao duh služenja (zajednici)", kako se navodi na web stranici udruženja.

Institut je uzeo ime iz Bushova inauguracijskog govora 1989. godine, u kojem se osvrnuo na "hiljade svijetlih tačaka ... svih organizacija u zajednicama, koje rasute poput zvijezda širom zemlje, čine dobro".

"Vlada može izgraditi najbolje škole, s najboljim učiteljima, ali ne može voditi udruge roditelja i učitelja ... može provesti sveobuhvatnu reformu zdravstva, ali Kongres ne može biti u zajednicama i brinuti za bolesne i pomoći ljudima da žive zdravo", rekao je Obama u prigodnom govoru.

Obama je odao priznanje bivšem predsjedniku Georgeu H.W. Bushu za život posvećen javnoj službi, od prijave u vojsku s 18 godina, do služenja zajednici u penziji, ističući da je Bush prvi predsjednik koji je osnovao ured Bijele kuće posvećen promicanju volonterskog rada.

Obama je u aprilu potpisao zakonsku mjeru namijenjenu jačanju služenja zajednici na nacionalnom nivou, s većim saveznim finansiranjem hiljada volontera na različitim područjima od čiste energije, do zdravstvene zaštite i obrazovanja.