Na temu ekonomije
0

Obama razgovarao sa republikanskim liderima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Barack Obama kazao je da je optimist u pogledu usvajanja novog paketa poticajnih mjera iako, kako je naveo, razumije da neće imati podršku svih zakonodavaca na Capitol Hillu. Obama je o svom, 825 milijardi dolara vrijednom planu, u utorak razgovarao s republikanskim liderima u oba doma Kongresa.

"Imali smo izuzetnu razmjenu ideja i dalje sam optimist u pogledu naše sposobnosti da usvojimo ovaj paket i ponovo zaposlimo ljude. Očigledno je da vijesti posljednjih dana o otpuštanjima širom zemlje samo dokazuju ozbiljnost recesije i neophodnost hitne reakcije", kazao je Obama nakon susreta s republikanskim liderima u Predstavničkom domu, gdje je počela rasprava o novom ekonomskom paketu.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu John Baner kazao je da narednih dana očekuje nastavak saradnje s predsjednikom na poboljšanju paketu poticajnih mjera.

"Jasno je da postoje određene razlike u pogledu ekonomskog paketa, ali smo svi uvjereni da možemo da imamo plan koji će funkcionirati, oživjeti ekonomiju, otvoriti nova radna mjesta i pomoći da se očuvaju poslovi u našoj zemlji", istakao je Baner.

Lideri Republikanske stranke su međutim zatražili od svojih zakonodavaca da glasaju protiv predloženog paketa, tvrdeći da predviđa previše troškova i premalo poreznih olakšica.

"Smatramo da ima toliko troškova koji, iako su možda zasebno opravdani, ne bi trebalo da se nalaze u paketu, koji bi trebalo da se usredotoči na očuvanje, zaštitu i otvaranje radnih mjesta", saopćio je republikanski kongresmen iz Virginije Eric Kantor.

Predsjednik Obama svakako može računati na pomoć ministra finansija Timothyja Geithnera, koji je, nakon što je Senat potvrdio njegovo imenovanje, u ponedjeljak položio zakletvu. Geithner već rješava pitanje preostalih sredstava iz prethodnog paketa za spašavanje finansijskog sektora, koja još nisu utrošena.