Počinju saslušanja
2

Obama ranije upozorio Trumpa na veze njegovog savjetnika s Rusijom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama upozorio je još u novembru prošle godine Donalda Trumpa na veze Michaela Flynna s Rusijom, objavio je NBC pozivajući se na dobro upućene izvore.

Trump je Flynna namjeravao imenovati za savjetnika za nacionalnu sigurnost i to je učinio uprkos Obaminom upozorenju. Međutim, samo 24 dana nakon imenovanja bio je primoran otpustiti ga, kada su u javnost procurile informacije o njegovim kontaktima s ruskim ambasadorom.

S druge strane, Trump je na Twitteru odgovorio i pitao Obamu zašto su Flynnu dali sigurnosne dozvole, ako su već znali za neprimjerene kontakte.

Ova je informacija objavljena uoči nastavka saslušanja u kongresnoj istrazi o uplitanju Rusije u američke izbore i tvrdnji da je Trump napravio tajni dogovor s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Večeras po evropskom vremenu, pred Kongresom će biti saslušani visoki zvaničnici Obamine administracije, a među njima i bivša državna tužiteljica Sally Yates koja je ranije iznijela zabrinutost Trumpovim saradnicima, a zbog kontakata koje je bivši visoki funkcioner imao s Rusima.