Svijet
0

Obama proglasio vanredno stanje zbog Irene

FENA
Američki predsjednik Barack Obama proglasio je noćas vanredno stanje u Sjevernoj Karolini zbog približavanja uragana Irene, koji će, kako se očekuje, pogoditi istočnu obalu SAD-a tokom vikenda. U četvrtak je evakuirano najmanje 200.000 stanovnika i turista iz priobalja američke savezne države Sjeverne Karoline.

Obama je naložio da se federalna pomoć, ako bude neophodno, uputi lokalnim vlastima koje se pripremaju za nepogodu. Sjeverna Karolina je prva američka država koju će Irena pogoditi.

To praktično znači da Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) može koordinirati sve napore usmjerene na pripremu i otklanjanje posljedica uragana, kao i da pogođene države mogu da se prijave za savezne fondove namijenjene poslovima raščišćavanja i drugim potrebama.

Ured guvernera Sjeverne Karoline u četvrtak je proglasio upozorenje od uragana na cijeloj obali i objavio nalog o obaveznoj evakuaciji svih stanovnika dvaju najizloženijih okruga - Hyde i Dare.

Meteorolozi predviđaju da će 'oko' uragana u subotu proći iznad otoka Ocracoke, koji je u sredini otočnog lanca Outer Banks.

Irena se ubrzano približava američkoj istočnoj obali, gdje može zahvatiti područje na kome živi oko 65 miliona ljudi - od Sjeverne Karoline do država Nove Engleske. Na njenom putu će se, između ostalih gradova, naći Washington, Baltimor, Philadelphia, New York i Boston.

Desetine hiljada ljudi, uglavnom turista u mjestima na obali, počelo je da ih napušta ili se priprema da to učini, pošto su upućeni preventivni pozivi na evakuaciju.

Guverneri Sjeverne Karoline, Virginije, Marylanda, Delavera, New Yorka i New Jerseya već su u svojim državama proglasili vanredno stanje. U Washingtonu je odgođena svečanost zvaničnog otvaranje spomenika Martinu Lutheru Kingu, kojoj je predsjednik trebalo da prisustvuje.

Uragan će, kada se u subotu obruši na Sjevernu Karolinu, biti kategorije tri, što znači da donosi vjetar brzine 185 km na sat. Dok stigne do New Yorka, snaga će mu vjerovatno oslabiti na kategoriju jedan ili dva.

Uragani su rijetki na sjeveroistoku SAD-a zbog svježije morske vode koja oslabi snagu tropskih oluja, ali visokim talasima mogu načiniti veliku štetu duž obale.

Pošto je taj dio SAD-a već imao obilne kiše u augustu, očekuje se da Irena izazove i poplave, pa se i za tu eventualnost obavljaju pripreme.

Očekuje se da masovni prekidi u opskrbi strujom, te štete od podizanja nivoa mora u priobalju, palog drveća i poplava mogu donijeti milijarde dolara šteta.

New York, Long Island, Atlantic City i Virginia Beach su među područjima koja bi se trebali naći u središtu predviđene putanje uragana Irene.