The Washington Post
0

Obama pristao na direktne pregovore s Pyongyangom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama pristao je poslati visokog američkog diplomata u Sjevernu Koreju na prve direktne pregovore s tamošnjom vladom u više od godinu dana, s nadom da će ta misija dovesti do obnove šestostranih pregovora o okončanju nuklearnog programa Pyongyanga, piše u utorak The Washington Post.

Visoki dužnosnici administracije kazali su u ponedjeljak da je Obama prošle sedmice odlučio poslati Stephena Boswortha, svog posebnog predstavnika za Sjevernu Koreju, u Pyongyang nakon više mjeseci "intenzivnih" rasprava s američkim saveznicima u istočnoj Aziji o tome kako ponovno uključiti Sjevernu Koreju u proces pregovora o njenom nuklearnom programu.

Iako još nije određen datum posjete, visoki dužnosnici administracije su kazali da će se on vjerojatno dogoditi prije kraja godine.

Bosworthova misija slijedit će nakon prvog Obaminog predsjedničke posjete Aziji, a na zaključenju godine u kojoj je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Il testirao novu američku administraciju s pokusnim lansiranjima niza balističkih projektila i s izvođenjem druge nuklearne probe u maju.

Nakon majskih pokusa nuklearnog oružja, Obamina je administracija inicirala donošenje novih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje. Visoki dužnosnici administracije kazali su u ponedjeljak da je sve izoliraniji režim u Pyongyangu tražio direktne pregovore na temelju posebnih uvjeta administracije.

Dužnosnici administracije, koji su tražili da ostanu neimenovani jer odluka o slanju Boswortha u Pyongyang još nije službeno objavljena, kazali su da će se posjet isključivo usredotočiti na obnovu pregovora šest zemalja (SAD, Kina, Rusija, Japan i dvije Koreje) o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, uz sporazum iz 2005. godine kao osnovu za raspravu.

The Washington Post također navodi kako je Kina tražila od SAD-a da prihvati direktne pregovore s Pyongyangom, uz napomenu da američka administracija istodobno računa na pomoć Pekinga oko obuzdavanja nuklearnih ambicija Irana.