SAD
0

Obama primio irskog premijera Cowena na Dan sv. Patricka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden u utorak su u Bijeloj kući primili irskog premijera Briana Cowena i najviše dužnosnike Sjeverne Irske, po tradiciji na Dan svetog Patricka, koji se na svečanim paradama i proslavama obilježava diljem SAD-a.

Washington je u utorak obojen u zeleno, boju Irske, pa su tako i dvije fontane u dvorištu Bijele kuće osvanule u boji „zelenog otoka“, po ideji prve dame Michelle Obame, kazala je njezina glasnogovornica Katie McCormick Lelyveld.

Nadahnuće potječe iz rodnog Chicaga, gdje za Sv. Patricka oboje gradsku rijeku u zeleno.

Obama i Cowen su istaknuli snažne povijesne i kulturne veze Irske i Sjedinjenih Država, čijih više od 30 milijuna građana, ili 10 posto stanovništva, vuče irsko porijeklo.

"Veze Amerikanaca i Iraca su među najjačim vezama među narodima koje postoje u svijetu", rekao je Obama, ističući da su doseljenici iz Irske sudjelovali još u borbi za neovisnost SAD-a u 18. stoljeću.

On je istaknuo i svoju osobnu povezanost s Irskom i sv. Patrickom, navodeći da obitelj njegove majke vuče porijeklo iz sela Moneygall u okrugu Offaly u Irskoj, istog okruga iz kojeg je premijer Cowen, našalivši se kako "još utvrđuju jesu li rođaci".

Također je rekao da žali što nije u svom Chicagu, gdje se održava jedna od najvećih parada za Sv. Patricka u SAD-u, nakon one u New Yorku na kojoj sudjeluje oko dva milijuna ljudi.

Na dan zaštitnika Irske u Chicagu Obama je znao dijeliti svoje promotivne bedževe s prezimenom O'Bama.

Obraćajući se Cowenu s galskim nazivom za premijera "taoiseach", Obama je kazao da su teme njihovih razgovora vezane za bilateralna i globalna pitanja, u kojima SAD i Irska žele predvoditi.

Premijer Cowen se zahvalio na toplom dočeku irskog izaslanstva i pozvao Obamu da posjeti Irsku, ističući kako je ponosan na irsku zajednicu u SAD-u i ulogu Iraca u izgradnji Amerike.

"U Irskoj ćete imati najpouzdanijeg prijatelja", rekao je Cowen, koji je po tradiciji američkom predsjedniku predao zdjelu s djetelinom, simbolom Irske.

Obama je u utorak objavio da je za novog veleposlanika SAD-a u Irskoj imenovao Dana Rooneya (76), vlasnika NFL momčadi Pittsbourg Stellersa, osvajača ovogodišnjeg "Super Bowla".

"Počašćen sam i zahvalan da je tako predana i uspješna osoba pristala služiti kao predstavnik SAD-u kod irskog naroda. Dan Ronney je neumorni promicatelj irskog mira, kulture i prosvjete", istakao je Obama u saopćenju.

Na zasebnom sastanku Obama se sastao i s prvim ministrom Sjeverne Irske Peterom Robinsonom i njegovim zamjenikom Martinom McGuinnessom.

Državna tajnica Hillary Clinton ujutro je primila Garryja Adamsa, čelnika Sinn Feina, s kojim je razgovarala o "nastavku podrške za podjelu vlasti i miru i napretku" u Sjevernoj Irskoj.

Ta trojica čelnika zajednički su se usprotivila nedavnim napadima na britanske vojnike i policiju u Sjevernoj Irskoj, koje su SAD oštro osudile.

Nakon "svečanosti djeteline" u Bijeloj kući, Obama i irski čelnici sudjeluju na svečanom ručku u Kongresu na Capitol Hillu, čiji je domaćin, po tradiciji, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Visoki gosti iz Irske u večernjim će satima biti gosti na koktelu i primanju u Bijeloj kući, gdje će se Sv. Patrick proslaviti uz dobitnika Pulitzerove nagrade, pjesnika Paula Muldoona iz Sjeverne Irske, Maggie McCarthy, tradicionalnu irsku plesačicu i glazbenicu iz Corka, te vokalnu skupinu Celtic Thunder.

The Shannon Rovers, službeni orkestar gajdaša na Festivalu sv. Patricka u Chicagu, prenosi Hina, također će nastupiti pred uzvanicima u Bijeloj kući.