Prva državna posjeta
0

Obama primio indijskog premijera Singha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je primio indijskog premijera Manmohana Singha u prvu državnu posjetu od početka svoga mandata, iskazavši čelniku najnapučenije svjetske demokratije najviše državničke počasti.

"To odražava visoko poštovanje Amerikanaca prema vašem mudrom vodstvu kao i veze i poštovanje naših dvaju naroda, uključujući i naše prijatelje iz indijsko-američke zajednice koji su danas ovdje", rekao je Obama na svečanom dočeku Singha u Bijeloj kući.

Američki predsjednik i prva dama Michelle Obama dočekali su Singha i njegovu suprugu Gursharan Kaur na južnom travnjaku Bijele kuće, a svečani doček je poslije nastavljen u Istočnoj dvorani Bijele kuće zbog lošeg vremena.

Singh je kazao da su Indija i SAD "odvojeni udaljenošću, ali su povezani vrijednostima demokratije, vladavine prava i poštovanja temeljnih ljudskih sloboda u toku dugo godina".

Dva čelnika razgovarat će o globalnim, regionalnim i bilateralnim pitanjima, najavila je Bijela kuća. U središtu razgovora vjerojatno će biti Afganistan, klimatske promjene i suradnja u nuklearnoj energiji.

Singh je uoči posjete izrazio podršku jačanju američkih i savezničkih snaga u Afganistanu, rekavši kako bi talibanska pobjeda bila katastrofalna za središnju i južnu Aziju.

Singh je u službenoj posjeti Washingtonu boravio i 2005., kad je s predsjednikom Georgeom W. Bushom sklopio sporazum o mirnodopskoj nuklearnoj suradnji. Sporazum još nije potvrđen u američkom Kongresu jer nije riješeno pitanje reprocesuiranja potrošenog nuklearnog goriva u Indiji, što sprečava američke tvrtke da prodaju reaktore Indiji.

Kod reprocesuiranja potrošenog nuklearnog goriva dobiva se plutonij, gorivo za nuklearno oružje.

Singh posjećuje Washington u vrijeme povišene napetosti u odnosima Indije s nuklearnim suparnikom Pakistanom, regionalne zabrinutosti zbog rata u Afganistanu te snažnog rasta trgovinske razmjene između SAD-a i Indije, koja je 2008. iznosila gotovo 50 milijarda dolara.

Istodbno se povećavaju i izravna američka ulaganja u Indiji, koja su do polovice 2008. iznosila oko 16 milijardi dolara, najviše u rafinerije nafte, telekomunikacije, elektroničku i prehrambenu industriju te usluge.

"To su jako važni odnosi s jako važnom zemljom. Zato je Indija odabrana za prvu državnu posjetu", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Nicholas Burns, državni podtajnik u State Depertmentu za vrijeme Bushove administracije a sada profesor na Harvardu, izjavio je u utorak da je jačanje američko-indijskih odnosa jedan od najvećih uspjeha SAD-a za koji su zaslužni i demokrati i republikanci, jer su bivši predsjednici Bill Clinton i George W. Bush učinili Indiju glavnim prioritetom, što sada nastavlja i Obama.

Obama i Singh će nakon razgovora održati zajedničku konferenciju za novinare, a navečer će pod velikim bijelim šatorom postavljenim na travnjaku Bijele kuće biti održana svečana državna večera za 400 uzvanika.

Singh će se tokom trodnevne državne posjete sastati i s potpredsjednikom Joeom Bidenom te s drugim najvišim američkim dužnosnicima, a održat će i govore u Američko-indijskoj gospodarskoj komori i Vijeću za međunarodne odnose u Washingtonu.

Po američkom statističkom uredu, prenosi Hina, u SAD-u je 2007. živjelo 2,57 milijuna Indijaca, zajednica koja najbrže raste u SAD-u i treća najbrojnija iza Kineza i Filipinaca.