Svijet
0

Obama pridobio simpatije izvan Amerike

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U tekstu o povlačenju Hillary Clinton iz utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Sunday Times piše da je senatorica iz New Yorka pokazala mnogo više poštovanja prema svom rivalu Baracku Obami tokom govora u Washingtonu, ispraćenog ovacijama pristalica, nego što je to činila ranije.

Hillaryn apel pristalicama, prije svega među bijelom radničkom klasom i ženama, kojih je čak 18 miliona, da pruže svu podršku Obami znači i da će ona ostati značajna ličnost u predsjedničkoj utrci protiv republikanskog kandidata Johna McCaina.

Njezina kampanja je suspendirana, prije nego završena, konstatira Sunday Times, što će joj omogućiti da vrati dug od 30 miliona dolara i zadrži sve svoje savjetnike, planirajući mogući povratak 2012.

Independent on Sunday smatra da je dolazak Obame u Bijelu kuću sada sasvim realna mogućnost, te da bi Amerika mogla pokrenuti značajne promjene na međunarodnoj sceni, kao naprimjer, da pomogne potlačenom stanovništvu u Zimbabveu.

"Barack Obama je pridobio simpatije izvan Amerike kao niko do sada", piše ovaj listu u svome uredničkom komentaru; "svi su privučeni idejom promjene koju je on ponudio".

Mnogi britanski listovi su fascinirani uzbudljivošću američke politike, za razliku od, kako kažu, one dosadne i "pješačke" u Britaniji.

The Observer smatra da izbor Obame za predsjedničkog kandidata demokrata sadrži važnu poruku i za britanske političare; ovaj list vjeruje da Obama istinski nudi novu viziju vlade te da nije opterećen starim dogmama, što su kvaliteti koje bi i britanski birači veoma cijenili kod svojih političara.

Mail on Sunday u superlativima piše o Obaminoj supruzi Michel, kao o harizmatičnoj, privlačnoj i "cool" ženi, koja sluša Laurent Hill na svom iPodu i koja nije zaboravila odakle potiče, a News of the World američku predsjedničku utrku karakterizira kao "najveći šou na zemlji" i poziva svoje čitaoce da kad već ne mogu u svojoj, uživaju u bogatoj ponudi američke političke zabave.