Svijet
0

Obama: Previše sam crn za republikance

Sarajevo-x.com
Foto: Telegraph
Foto: Telegraph
Senator Barrack Obama je rekao da će republikanci raspirivati rasističku mržnju kako bi ga spriječili da postane prvi crnački predsjednik Amerike.

“Znamo koju će kampanju oni voditi”, izjavio je senator Illinoisa na prikupljanju novca u Jacksonvilleu, Florida.

“Oni pokušavaju zastrašiti vas pričama: On je mlad i neiskusan i ima smiješno ime. Uz to je i crnac”.

Rezultati su pokazali da Obama trenutno ima najviše šanse da postane predsjednik Amerike, i da vodi sa skoro šest procenata razlike. Od krucijalne važnosti jeste da je u blagoj prednosti u državama: Ohio, Pennsylvania, Missouri, New Hampshire, Colorado i Virginia.

Obama je skupio rekordnih 296 miliona američkih dolara, a McCain 122 miliona. Obama očekuje mnogo novca od super-bogatih pristalica pobijeđene rivalke Hillary Clinton.

Barrack Obama tvrdi da ga republikanci u daljem toku kampanje pokušavaju predstaviti kao zastrašujuću osobu, kao i njegovu suprugu Michelle. Ironično je dodao kako prije nije bio dovoljno crn, a da je sad previše crn.

McCain, koji je usvojio kćerku iz Bangladeša i koji je i sam bio predmet rasprave o rasizmu tokom republikanskih predizbora 2000. godine, je obećao voditi kampanju punu poštovanja prema protivniku.

Negativno je odgovorio voditelju jedne konzervativne radio stanice, Billu Cunninghamu, kada je ovaj aludirao na Obamu upotrijebivši njegovo srednje ime “Hussein”, koje dolazi od imena Obaminog oca koji vodi porijeklo iz jedne muslimanske porodice, objavio je Telegraph.