U 2009. godini
0

Obama predviđa deficit od 1.750 milijardi dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Budžet američkog predsjednika Baracka Obame predvidio je deficit od 1.750 milijardi dolara u 2009. godini, objavio je Wall Street Journal.

Ovaj deficit je veći u odnosu na nacionalni bruto proizvod ostvaren od Drugog svjetskog rata, piše finansijski dnevni list.

Obama je predvido u okviru svog budžeta 250 dodatnih milijardi dolara za spašavanje američkih banaka, piše Wall Street Journall.

Administracija za sada nema plan za korištenje ovog novca, ali želi da ga uključi u budžet iz predostrožnosti, izjavio je jedan visoki zvaničnik administracije, piše dnevni list.

Osim toga, Barack Obama će tražiti više od 200 milijardi dolara za 18 narednih mjeseci radi finansiranja američkog rata, objavio je u četvrtak CNN.

Ovaj budžet, koji će odrediti samo velike budžetske pravce i koji će biti detaljno razrađen u toku godine, "investirat će u tri apsolutno vitalna domena za budućnost naše ekonomije: energiju, zdravstvo i obrazovanje", kazao je Obama, prenio je AFP.

Budžet bi trebalo da formira fond od 634 milijarde dolara za finansiranje pokrivanja troškova liječenja u periodu od 10 godina, što je Obama obećao u toku kampanje, izjavio je jedan zvaničnik administracije.

Barack Obama je izrazio namjeru da podijeli na dva dijela američki deficit do 2013. godine i naveo da je njegova administracija utvrdila da će biti 2.000 milijardi ušteda na 10 godina i da će biti prekinuto finansiranje nepotrebnih programa naoružavanja.