|

Obama predložio zamrzavanje plaća u saveznim javnim službama

Obama predložio zamrzavanje plaća u saveznim javnim službama
0
F
FENA
30.11.2010. u 10:29
1
komentara
0

dijeljenja
Obama predložio zamrzavanje plaća u saveznim javnim službama Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine radi smanjenja ogromnog državnog deficita.
Zamrzavanjem plaća od 1. januara 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milion zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. novembra je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. godini je povećan za 1.700 milijardi dolara.

"Teška je istina da će stavljanja pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade", rekao je Obama. "Mali poduzetnici i porodice stežu kaiš, pa treba i njihova vlada", dodao je Obama na konferenciji za štampu.

Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva odbrane. Ono se također ne bi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u aprilu.

Obamina najava je u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

"Mislim da je to prava stvar, ljudi više ne negiraju da postoji problem ogromnog duga. Savezna vlada sada shvaća da mora poduzeti korake poput ovoga da bi smanjila deficit ili ćemo se suočiti s najpredvidljivijom ekonomskom krizom u historiji", ocijenio je dopredsjednikj komisije Erskine Bowles.

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...