|

Obama predložio novi paket mjera za oporavak ekonomije

Obama predložio novi paket mjera za oporavak ekonomije
0
F
FENA
14.10.2008. u 10:42
0
komentara
0

dijeljenja
Obama predložio novi paket mjera za oporavak ekonomije Foto: Reuters
Demokratski predsJednički kandidat Barack Obama predložio je u ponedjeljak novi paket ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica finansijske krize u SAD-u, uključujući privremene poreske kredite za kompanije i povlačenje uloga iz penzionih fondova, bez plaćanja "penala".
Mjere za oporavak američke privrede od posljedica finansijske krize koje je predložio Obama obuhvaćaju i poreske olakšice u visini od 3.000 dolara kompanijama za svako otvoreno novo radno mjesto tokom sljedeće dvije godine.

Obama je predložio i mogućnost da građani, u slučaju da se odluče da prije vremena povuku svoj novac, povuku uloge iz pojedinih penzionih fondova, bez plaćanja "penala".

Demokratski predsjednički kandidat je predložio i mjeru kojom bi se na 90 dana odgodilo iseljenje vlasnika kuća u kojima žive, a koji dokažu da ulažu napore da otplate hipoteku, prenio je Reuters.

Obama je zatražio od američkih Federalnih rezervi i Ministarstva finansija da ustanove mogućnost pozajmice državi i lokalnim vlastima, kao i privremenog ukidanja poreza na ime naknada za osiguranje nezaposlenima.

Senator iz Ilinoisa smatra da bi resorno ministarstvo trebalo da pomogne da se tržište "odmrzne" za individualne hipoteke, pozajmice studentima, kredite za kupovinu automobila i pozajmice za otplatu dugova na kreditnim karticama.

Obamin savjetnik zadužen za ekonomiju Jason Foorman procijenio je da bi Obamin paket ekonomskih mjera mogao državu koštati 60 milijardi dolara u naredne dvije godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.