Svijet
0

Obama predlaže udar na Al Kaidu u Pakistanu

FENA
Senator Barack Obama, drugi najizgledniji kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nakon Hillary Clinton, izjavio je kako bi američke snage trebalo povući iz Iraka i prebaciti ih u borbu protiv Al Qaide u Afganistanu i Pakistanu.

U govoru koji je održao u Međunarodnom znanstvenom centru Woodrow Wilson u Washingtonu, Obama je rekao da bi pakistanski predsjednik Pervez Musharraf morao poduzeti više kako bi okončao terorističke operacije u njegovoj zemlji.

U suprotnom bi SAD mogle izvesti vojnu akciju protiv Al Qaide i bez saglasnosti pakistanske vlade, naglasio je Obama.

  • Ako imamo pouzdane informacije o visoko vrijednim terorističkim ciljevima a predsjednik Musharraf neće djelovati, mi ćemo, upozorio je Obama.

Ako Musharraf ne učini više na suzbijanju djelovanja terorista, Pakistan bi riskirao vojnu invaziju i gubitak stotina miliona dolara američke pomoći tokom njegova mandata, rekao je Obama.

  • Bila je strašna greška ne djelovati kada smo imali priliku napasti sastanak vodstva Al Qaide 2005. godine, rekao je Obama, referirajući na izvještaje kako je SAD odustao od napada iz straha da ne naškodi odnosima s Pakistanom.

Iznenađujuće oštar vanjskopolitički istup Obame, po ocjenama političkih analitičara, namijenjen je jačanju njegove vjerodostojnosti među biračima, narušene loše primljenom izjavom da bi kao predsjednik bio spremnan razgovarati s Mahmudom Ahmadinedžadom, Fidelom Castrom, Hugom Chavezom i drugim državnicima koji otvoreno neprijateljski nastupaju prema SAD-u.

Glasnogovonik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Tasnim Aslam izjavio je agenciji AFP kako je poduzimanje vojne akcije ozbiljna stvar te da bi politički kandidati trebali "pokazati odgovornost". Na traženje da komentira Obaminu izjavu, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow stao je u obranu pakistanskog čelništva, ističući kako ono ulaže velike napore u borbi s Al Qaidom i talibanima unutar svojih granica.

Vodeći republikanski predsjednički kandidat Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, u srijedu je u intervjuu na javnoj televiziji WETA podržao stajalište Baracka Obame, ističući kako je i on za "udvostručenje i utrostručenje" napora u borbi protiv Al Qaide, i ne isključuje opciju američke vojne akcije u Pakistanu.