Washington
0

Obama predan stvaranju odnosa između SAD-a i Turske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s turskim premijerom Recepom Tajipom Erdoganom u Bijeloj kući, da je snažno predan stvaranju najboljih mogućih odnosa između SAD-a i Turske te da je optimist u vezi jačanja ekonomske saradnje.
  • Postoji "ogroman potencijal" za proširenje trgovinskih i komercijalnih veza između SAD-a i Turske, rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu.

  • Pored toga, Turska može biti važan partner SAD-u u nastojanjima da se spriječi Iran da razvije nuklearno oružje kao i u naporima za stabiliziranja Afganistana, naglasio je američki predsjednik.

On je također odao priznanje Turskoj za "reintegraciju vjerskih i etničkih manjina u Turskoj u demokratske i političke procese".

Ističući da je Obama posjetio Tursku na svojoj prvoj prekomorskoj turneji u aprilu, te da su odnosi SAD-a i Turske "model partnerstva", premijer Erdogan je kazao da njegova zemlja može igrati ulogu u diplomatskim naporima prema Iranu, dodajući kako su iranske nuklearne ambicije bile među glavnim temama razgovora.

Obama i Erdogan razgovarali su o Iraku, Afganistanu, normalizaciji odnosa Turske s Armenijom, stanju na Bliskom istoku, borbi protiv terorizma i drugim pitanjima.

Erdogan nije rekao hoće li turska poslati dodatne trupe u Afganistan, već samo da će nastaviti podupirati napore za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, te osigurati dodatnih 50 miliona dolara za obnovu Afganistana.