|

Obama predan stvaranju odnosa između SAD-a i Turske

Obama predan stvaranju odnosa između SAD-a i Turske
0
F
FENA
8.12.2009. u 09:18
0
komentara
0

dijeljenja
Obama predan stvaranju odnosa između SAD-a i Turske Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s turskim premijerom Recepom Tajipom Erdoganom u Bijeloj kući, da je snažno predan stvaranju najboljih mogućih odnosa između SAD-a i Turske te da je optimist u vezi jačanja ekonomske saradnje.
- Postoji "ogroman potencijal" za proširenje trgovinskih i komercijalnih veza između SAD-a i Turske, rekao je Obama novinarima u Ovalnom uredu.

- Pored toga, Turska može biti važan partner SAD-u u nastojanjima da se spriječi Iran da razvije nuklearno oružje kao i u naporima za stabiliziranja Afganistana, naglasio je američki predsjednik.

On je također odao priznanje Turskoj za "reintegraciju vjerskih i etničkih manjina u Turskoj u demokratske i političke procese".

Ističući da je Obama posjetio Tursku na svojoj prvoj prekomorskoj turneji u aprilu, te da su odnosi SAD-a i Turske "model partnerstva", premijer Erdogan je kazao da njegova zemlja može igrati ulogu u diplomatskim naporima prema Iranu, dodajući kako su iranske nuklearne ambicije bile među glavnim temama razgovora.

Obama i Erdogan razgovarali su o Iraku, Afganistanu, normalizaciji odnosa Turske s Armenijom, stanju na Bliskom istoku, borbi protiv terorizma i drugim pitanjima.

Erdogan nije rekao hoće li turska poslati dodatne trupe u Afganistan, već samo da će nastaviti podupirati napore za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, te osigurati dodatnih 50 miliona dolara za obnovu Afganistana.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.