SAD
0

Obama pred Kongresom iznosi planove i prioritete

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama večeras će izaći pred zajedničku sjednicu oba doma Kongresa kako bi prvi put naciji govorio o izazovima s kojima je suočena, a očekuje se da će govor biti ponajviše usredotočen na stanje gospodarstva.

U govoru pred Kongresom Obama će izložiti svoje planove i prioritete. Nešto od onoga što će reći moglo se čuti već u ponedjeljak u primjedbama koje je izrekao na ekonomskom samitu u Bijeloj kući, gdje je okupio zakonodavce i stručnjake na raspravu o načinima smanjivanja vladinog proračunskog manjka.

On je naglasio da je bilion i 300 milijardi dolara deficita naslijedio od administracije predsjednika Georgea W. Busha, ali i izrazio svoju namjeru da u četiri godine smanji taj manjak na 533 milijarde dolara.

"Mi ne možemo niti ćemo održavati takve manjkove u beskonačnost. Suprotno stavovima uvriježenim u Washingtonu posljednjih godina ne možemo trošiti kako nam se svidi, a posljedice ostaviti za slijedeći proračun, slijedeću administraciju, ili slijedeću generaciju," rekao je američki predsjednik.

Obama je najavio svoj cilj smanjenja proračunskog manjka manje od sedmice dana nakon što je potpisao u zakon pretočen najveći paket potrošnje u američkoj povijesti.

On naglašava da je stimulacijski paket od 787 milijardi dolara jednokratna potrošnja usmjerena na hitnu ekonomsku krizu. Kako je rekao, dugoročni cilj treba biti smanjenje saveznog manjka i balansiranje proračuna, prenijela je VoA.

Ekonomski samit je okupio i saveznike i protivnike administracije predsjednika Obame. Među prisutnima bio je senator John McCain, njegov protivnik na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Prisustvovao je i republikanski kongresnik Eric Cantor, ključna osoba u ujedinjavanju republikanaca u Zastupničkom domu u beziznimnom odbacivanju zakona o ekonomskim poticajima, koji je u ponedjeljak pozdravio priliku za dijalog u Bijeloj kući.

Večerašnji govor predsjednika Obame bit će slijedeći korak u tom procesu. Premda će govoriti zajedničkoj sjednici Kongresa, to neće biti govor o stanju nacije. Ovaj će govor biti užih razmjera, prvenstveno posvećen ekonomiji, a u manjoj mjeri pitanjima nacionalne sigurnosti.

Svoj prvi službeni govor o stanju nacije Barack Obama će iznijeti 2010. godine.