{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama pred Kongresom brani prijedlog reforme zdravstva

F
9.9.2009. u 21:06
0
0
Obama pred Kongresom brani prijedlog reforme zdravstva
0
Obama pred Kongresom brani prijedlog reforme zdravstva
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u obratit će se u srijedu navečer, po lokalnom vremenu, na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa s govorom o prijedlogu reforme zdravstva, svojoj glavnoj unutarnjopolitičkoj inicijativi oko koje već mjesecima traje oštro političko nadmetanje i živa javna rasprava, prenosi Hina.
Prema najavama njegovih pomoćnika, Obama će ovoga puta ići dalje od često ponavljanih općih načele reforme i iznijeti konkretne elemente plana, kako bi uvjerio u njegove prednosti Amerikance, zbunjene suprostavljenim kampanjama pristaša i protivnika reforme.

Središnji element reforme američkog zdravstva, čija se cijene procijenjuje na 900 do 1000 milijardi dolara u idućih 10 godina, jest uvođenje javnog fonda zdravstvenog osiguranja, oko čege se lome koplja između demokrata i republikanaca, između Bijele kuće i Kongresa, ali i među konzervativnim i liberalnim krilom većinske Demokratske stranke.


Zdravstvena industrija u SAD-u, koja čini 17 posto BDP-a ili oko 2.6 bilijuna dolara, koja je 1993/94. zaustavila pokušaj reforme zdravstva u vrijeme administracija Billa Clintona, ovoga puta podržava reformu izuzev uvođenja javnog fonda, jer bi ono sigurno smanjilo dobit privatnih osiguranja.

Osiguravajuće kuće računaju na dobit od gotovo svih elemenata
predložene reforme, od subvencija za osiguranja sada neosiguranih Amerikanaca koji je oko 47 miliona, do većeg financiranja programa Medicaid za siromašne i hendikepirane.

"Industrija osiguranja će imati neto dobit oko 600 milijardi dolara u 10 godina. To je prilično dobro za business", izjavio je Robert Laszewski iz konzultantske kuće Health Policy and Strategy Associates, iz Alexandrije u Virginiji.

Protiv uvođenja javnog zdravstvenog fonda, moćna industrija osiguranja pokrenula je široku kampanju, u kojoj je angažirano više od 900 lobističkih tvrtki i potrošeno više od 35 miliona dolara u prvoj polovici godine, navodi američki tisak.

Kampanja uključuje i agresivno TV oglašavanje u kojem se građane, posebno one starije, upozorava da će izgubiti svog liječnika i dobru medicinsku skrb, kada država preuzme vođenje zdravstva.

Robert Laszewski kaže kako se osiguravatelji već klade da će Obama na kraju reducirati reformu, da bi sačuvao na svojoj strani demokrate koji su sada protiv nje.

Predsjednik Obama i predsjednica Predstavničkog doma Nanacy Pelosy snažno zagovaraju uvođenje javnog zdravstvenog fonda, dok mu se protivi senator Max Bachus, predsjednik Odbora za financije, koji beuspješno pregovara s troje umjerenih republikanskih senatora o potpori za izglasavanje zakona.

Dan prije Obaminog govora, Bachus je u utorak dostavio lobistima i medijima "sveobuhvatni plan refome zdravstva" koji ne uključuje javni fond. Po njegovu planu, u SAD bi se uvelo obvezno zdravstveno osiguranje po uzoru na obvezno autoosiguranje, uz kazne za pojednice do 950 dolara a obitelj do 3.800 dolara, ako ne kupe osiguranje.

Obama se ranije odlučno protivio kažnjavanju građana ako nemaju zdravstveno osiguranje.

"Ja sam otvoren za nove ideje. Mi nismo rigidni ili ideološki
isključivi", kazao je Obama u srijedu u intervjuu za emisiji "Good Morning America" TV mreže ABC.

Govor koji bi trebao trajati 35-minuta, u srijedu se još radi na njemu, najviše sam Obama. Dužnosnici Bijele kuće su najavili da će u njemu predsjednik "odgovoriti na sva glavna pitanja", uključujući i tko će platiti za osiguranje 47 miliona neosiguranih Amerikanaca.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je za javni radio NPR da predsjednik želi račistiti "puno zbrke u javnosti oko toga".

Naglasio je da se ništa neće promijeniti za one koji danas imaju osiguranje preko poslodavca, ili vladinih programa Medicare, Medicaid i Uprave za veterane.

"Kada predsjednik završi, svatko tko ga bude slušao razumijet će da taj plan, u svojoj osnovi, ima dva glavna cilja. Prvo, da donese stabilnost i sigurnost za Amerikance koji danas imaju osiguranje i drugo da pruži dostupno osiguranja onima koji ga nemaju", rekao je Gibbs.

Predsjednik oporbene Republikanske stranke Michael Steele odbacio je prijedlog administracije, rekavši u intervjuu kako je "ideja da savezna vlada može ponuditi isto što i privatni osiguravatelji, smiješna".

Predsjednik Obama u Kongresu planira snažno podržati javnu opciju, odnosno vladin fond zdravstvenog osiguranja ali ne ultimativno, ostavljaući prostora za pregovore kako bi zakon na kraju mogao proći na glasovanju, izvijestio je u srijedu dnevnik Politico, pozivajući se na izvore upoznate s govorom.

Čelnik senatske većine Harry Reid i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi u utorak su nakon sastanka s Obamom izjavili da je opcija javnog fonda i dalje "vrlo živa".

Kongresnik Mike Ross, vođa skupine od 23 konzervativna demokratska kongresnika poznate kao "Blue Dogs", odlučno je najavio protivljenje svakom planu koji sadrži javni zdravstveni fond.

Ispitivanja javnog mnijenje pokazuju da su Amerikanci, kao i njihovi zastupnici, podijeljeni oko reforme zdravstva.

Ispitivanje instituta Gallup, objavljeno u utorak, pokazuje da je početkom rujna, 39 posto anketiranih izjavilo kako bi savjetovali svom kongresniku da glasuje protiv reformi zdravstvenih zakona, dok je 37 posto reklo kako žele da njihovi predstavnici glasaju za reformu, a 24 posto nije imalo mišljenje. Slične rezulate dalo je i Gallupovo kolovoško ispitivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: