Univerzitet Notre Dame
0

Obama pozvao na javnu debatu o pitanju pobačaja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama burno je u nedjelju pozdravljen na katoličkom univerzitetu Notre Dame, u američkoj saveznoj državi Indiana, dok se nekoliko stotina protivnika pobačaja okupilo pred ulazom.
Njegov govor u povodu promocije naraštaja diplomanata nekoliko su puta upadicama prekidali oni koji se ne slažu s predsjednikovim stajalištem oko pobačaja. Međutim, većina studenata stavila se na predsjednikovu stranu.

Obama je progovorio i o pitanju koje je dovelo do protesta na Notre Dameu te duboko polariziralo i podijelilo Amerikance već decenijama – pobačaju, izvještava VoA.

Predsjednik je pozvao građane na obje strane debate da budu otvoreni za stavove druge strane te da se prestanu međusobno demonizirati: "Možda se nećemo složiti oko pobačaja, ali možda možemo oko toga da ove teške odluke žene ne donose olako i da ovo pitanje ima i moralnu i duhovnu dimenziju."

Obama se usredotočio na ono oko čega se obje strane mogu složiti: "Stoga, radimo zajedno kako bi se smanjio broj žena koje žele pobaciti. Smanjimo broj neželjenih trudnoća. Učinimo usvajanja djece dostupnijima. Osigurajmo skrb i podršku ženama koje odluče roditi."

Studenti koji se protive pobačaju održali su cjelonoćno bdijenje uz svijeće. Prema pravilima, Univerzitet je protestnike koji nisu studenti zadržalo izvan kampusa, dok je 39 protestnika uhapšeno.

Konzervativni aktivist Alan Keyes objasnio je zašto su brojni katolici i drugi kršćani uznemireni odlukom Univerziteta da za govornika na promociji pozove predsjednika Obamu: "Barack Obama je duboko predan onome što je bivši papa Ivan Pavao II nazvao 'kulturom smrti' i ubistvom nedužne djece."



Očekuje se da će pitanje pobačaja ostati u središtu zanimanja javnosti dok se predsjednik Obama priprema imenovati novog suca Vrhovnog suda koji će naslijediti Davida Suttera, suca koji ovog ljeta odlazi u penziju.