Milotveni doručak u Washingtonu
0

Obama pozvao na "duh uljudnosti" u politici

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak na vraćanje "duha uljudnosti" u politiku, u govoru koji je održao na 58. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu, na kojem se okupilo više od tri hiljade uzvanika iz SAD-a i svijeta, parlamentaraca, državnika, diplomata, vjerskih i poslovnih čelnika te kulturnih djelatnika.

Barack Obama u svom je govoru pozvao Amerikance da raspravljaju o najvažnijim pitanjima bez demoniziranja protivnika, rekavši da "učtivost" nije znak slabosti.

"Sigurno možete sumnjati u moju politiku, bez da sumnjate u moju vjeru", rekao je Obama, dodajući u šali "ili u moje državljanstvo".

To je bila rijetka opaska na račun njegovih konzervativnih kritičara koji nastavljaju tvrditi da je on musliman i da nije rođen u SAD-u pa prema Ustavu nije legitiman predsjednik.

Obama je, između ostalog kazao, kako je "Božija milost" izražena kroz napore američke vojske u pružanju humanitarne pomoći na Haitiju.

"Tu milost pronose Amerikanci svake vjere, i oni bez vjere, ujedinjeni oko zajedničkog, višeg cilja", rekao je on.

"To je nadahnjujuće. To je ono što mi Amerikanci radimo u teškim trenucima. Ujedinimo se, prepoznamo da nas takva kriza poziva da djelujemo, i uz milost Božju, krenemo", rekao je Obama.

Upozorio je da bez "spektakularnih katastrofa" koje nas izbace iz osjećaja samozadovoljstva taj duh često nedostaje pa "u ovome Babilonskom tornju često gubimo zvuk Božijeg glasa".

Obamin poziv na povratak uljudnosti i ponovio isticanje važnosti molitve pozdravljeni su velikim pljeskom na skupu kojem su prisustvovali i španski premijer Jose Louis Zapatero, potpredsjednik SAD-a Joe Biden, državna tajnica Hillary Clinton, prva dama Michelle Obama, senatori, kongresnici i drugi uglednici.

Hillary Clinton je govorila o ulozi koju je vjera odigrala pomažući Haićanima koji su stradali u razornom potresu, ističući kako su se pozivu za pomoć Haićanima odazvali narodi svih vjera.

Ovogodišnji je Nacionalni molitveni doručak izazvao proteste grupa za prava homoseksualaca, ateističkih udruženja i grupa koje nadziru rad vlade, zbog zabrinutosti oko pokrovitelja skupa. Organizator je konzervativna evangelička zaklada The Fellowship, poznata kao "The Family" (Porodica), čiji se aktivisti povezuju sa zakonom protiv homoseksualaca u Ugandi.

Obama se u govoru osvrnuo na Ugandu, nazivajući "odvratnim" zakon kojim se homoseksualnost kažnjava zatvorom ili smrću.

U sedmici Nacionalnog molitvenog doručka, u Washingtonu se održavaju i susreti dužnosnika administracije i Kongresa sa stranim gostima.