Svijet
0

Obama pozvao na dijalog s Iranom radi rješavanja situacije u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama pozvao je na "diplomatsku ofanzivu", uključujući i razgovore s američkim neprijateljem Iranom, kako bi se pomoglo u stabilizaciji situacije u Iraku.

Senator iz Ilinoisa, koji se bori za nominaciju svoje stranke s Hillary Clinton, pozvao je na veći pritisak na iračku vladu da prihvati političko pomirenje i na "diplomatsku ofanzivu koja uključuje Iran".

"Također bismo trebali razgovarati i s njima", poručio je Obama vodećem američkom generalu u Iraku Davidu Petraeusu i američkom ambasadoru u Bagdadu Ryanu Crockeru.

"Ne vjerujem da ćemo moći stabilizirati situaciju bez toga", izjavio je Obama, dodajući da je plan za povlačenje američkih vojnika nužan da se iračke frakcije prisile da rade zajedno.

"Vjerujem da taj povećani pritisak na odmjeren način, po mom mišljenju, i to je ono oko čega se ne slažemo, uključuje određivanje vremenskog okvira za povlačenje. Niko ne traži ishitreno povlačenje", kazao je.

Obama je izazvao vatru kritika od svoje demokratske suparnice Hillary Clintion i republikanskog kandidata Johna McCaina zbog svoje ponude da se razgovara, bude li izabran za predsjednika, s liderima nekolicine američkih neprijatelja, uključujući i Iran.

On je iskoristio svoju priliku za postavljanje pitanja tokom ključnog senatskog saslušanja kako bi ponovio svoje početno protivljednje iračkom ratu.

"Svima nam je najveći interes da vidimo uspješno rješenje situacije u Iraku", poručio je Obama Petraeusu i Crockeru.

"I dalje vjerujem kako je početna odluka da se ide u rat u Irak golemi strateški promašaj, i da su ta dva problema na koja ste ukazali, Al-Qaidu u Iraku i povećani iranski uticaj u regiji, direktan rezultat te početne odluke. To nije odluka koju ste vi gospodo donijeli. Vi samo čistite haos koji je nastao", poručio je Obama.