SAD
0

Obama pozvao iranski režim da prekine s nasiljem protiv vlastitog naroda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u subotu iransku vladu da zaustavi "nasilne i neopravdane akcije" protiv vlastita naroda i poštuje slobodu okupljanja i govora, reagirajući tako na izvješća o sve većoj uporabi sile protiv prosvjednika u Teheranu koji već sedam dana prosvjeduju zbog navodnog lažiranja izbora, prenosi Hina.

"Iranska vlada mora razumijeti da svijet promatra. Žalimo za svakim nevinim životom koji je izgubljen. Pozivamo iransku vladu da zaustavi sve nasilne i neopravdane akcije protiv vlastita naroda", kazao je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

"Univerzalna prava na okupljanje i slobodu govora moraju se poštovati, a SAD stoji uz svakoga tko želi iskoristiti ta prava", naglasio je.

Obama je u priopćenju podsjetio na svoj govor u Kairu, ističući kako gušenje ideja nikada ne rezultira njihovim nestankom.

"Iranci će u konačnici suditi o akcijama svoje vlade. Ako iranska vlada želi poštovanje međunarodne zajednice, ona mora poštovati dostojanstvo vlastita naroda i vladati uz pristanak, a ne prisilu", upozorio je Obama.

Američki predsjednik u priopćenju citira i Martina Luthera Kinga, vođu borbe za građanska prava američkih crnaca 1960-ih godina, koji je jednom kazao da je "luk moralnog svemira dugačak, ali se svija prema pravdi".

Ja vjerujem u tu istinu, a sada smo svjedoci da i iranski narod vjeruje u tu istinu i nastavit ćemo svjedočiti tome, kazao je Obama.

Obamu u Washingtonu kritiziraju republikanci i mnogi demokrati zbog previše suzdržanog odgovora na masovne prosvjede u Iranu zbog navodnog lažiranja predsjedničkih izbora prošloga petka.

Iranski prosvjedi u SAD-u se doživljavaju i kao pobuna protiv rigidnog teokratskog režima koji guši modernizaciju zemlje i anatagonizira je protiv međunarodne zajednice.

Oba doma američkog Kongresa u petak su prihvatila rezoluciju u kojoj se oštro osuđuje represija režima u Teheranu protiv sudionika prosvjeda.

Američke TV mreže izvijestile su da su subotnji sukobi snaga sigurnosti i prosvjednika u Teheranu bili najkrvaviji do sada s 19 ubijenih, neslužbeno i do 50, te stotinama zapaljenih automobila i uništenih izloga.