UN
0

Obama pozvao Iran da dokaže miroljubivu narav svog nuklearnog programa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je s govornice Generalne skupštine UN-a pozvao Iran da dokaže miroljubivu narav svog nuklearnog programa, rekavši da "vrata ostaju otvorena za diplomaciju" ako je Teheran spreman na saradnju s međunarodnom zajednicom.

Obama je rekao da Iran "ne može demonstrirati miroljubive namjere svog nuklearnog programa".

Režim u Teheranu tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu, dok zemlje Zapada i Izrael sumnjaju da razvija nuklearno oružje.

Obama je rekao da neuspjeh Teherana u dokazivanju miroljubivih namjera ima "posljedice", kao što je četvrti krug sankcija UN-a Iranu, te sankcije SAD-a i Evropske unije.

On je dodao da će SAD i međunarodna zajednica "tražiti rješenje" s Iranom, ponovno izražavajući spremnost za pregovore.

  • Vrata ostaju otvorena za diplomaciju, ako Iran odlući proći kroz njih, rekao je Obama.

Američki predsjednik je govorio samo nekoliko sati prije nego što iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad treba izaći za govornicu UN-a. Ranije istupe na godišnjem zasjedanju UN-a Ahmadinejad je koristio za provokativne izjave protiv SAD-a i Izraela, zbog kojih su delegacije tih i drugih zemalja 2008. izašla iz dvorane Generalne skupštine.

Gostujući u srijedu navečer na CNN-u, Ahmadinejad je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao "vještim ubicom" kojem treba suditi za ratne zločine zbog ubistva palestinskih žena i djece.

Pitanja o nuklearnom programu svoje zemlje izbjegao je tvrdnjom kako Iran nema interesa za razvoj atomskog oružja.

Obama je u govoru pozvao svjetske čelnike da podrže sadašnje izravne mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca, rekavši da je mirovni sporazum na Bliskom istoku moguć u roku od godinu dana.

On je istaknuo kako je uvjet da mirovni pregovori budu uspješni, da obje strane prepoznaju međusobno pravo na postojanje.

  • Istinska sigurnost jevrejske države zahtijeva nezavisnu Palestinu, koja će omogućiti palestinskom narodu dostojanstven život, rekao je on.

Poželio je da Generalna skupština UN-a na 66. zasjedanju sljedeće jeseni pozdravi novu članicu - Palestinu.

  • Kada se vratimo ovdje sljedeće godine, možemo imati sporazum koji će dovesti do nove članice Ujedinjenih naroda - neovisne, suverene države Palestine, koja će živjeti u miru s Izraelom, rekao je Obama, prenosi Hina.