{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama poziva na saradnju u svijetu

F
13.4.2009. u 11:21
0
0
Obama poziva na saradnju u svijetu
0
Obama poziva na saradnju u svijetu
Foto: AP
Predsjednik SAD-a Barack Obama poručio je da je saradnja jedini put za riješavanje ekonomske krize i suzbijanje opasnosti poput terorizma i nuklearnog naouružanja.
Obama je izjavio da su jevrejski praznik Pesah i hrišćanski Uskrs trenuci kada ljudi treba da razmišljaju o obavezama koje imaju jedni prema drugima, bez obzira na razlike, javio je Glas Amerike.

- To su izazovi kojima nijedna pojedinačna zemlja, bez obzira koliko snažna, ne može da se suprotstavi sama. Sjedinjene Države moraju da predvode u tome. Ali naša najbolja šansa da riješimo te ogromne probleme u saradnji s drugim državama, rekao je američki predsjednik u redovnom radio obraćanju.

Obama je dodao da je tu ideju imao na umu kada je prošle nedjelje putovao u inostranstvo.

- Sastao sam se s liderima Grupe 20 kako bih osigurao da najveće ekonomije svijeta preduzmu snažnu i jedinstvenu akciju u suočavanju sa svjetskom ekonomskom krizom, rekao je Obama.

Opozicioni republikanci, međutim, izražavaju sumnju u predsjednikove planove za domaću ekonomiju. U republikanskom odgovoru na predsjednikovu radio poruku, guverner države Minesota, Tim Pavlenti, rekao je da federalni budžet koji predsjednik Obama predlaže za 2010. godinu ne predviđa poreske olakšice koje je obećao.

- Ovaj budžet stvara ogromne nove dugove, koji će na kraju iziskivati povećanje poreza za sve nas i našu djecu. Mislim da je to pogrešno. Porodice već osećaju taj teret, a mala preduzeća ne mogu dovoljno brzo da otvaraju radna mjesta. Zar nije već vrijeme da prestanemo da radimo za državu i da država počne da radi za nas, rekao je guverner Pavlenti.

Uprkos snažnom protivljenju republikanaca, demokrate u Kongresu uspijele su prošle nedjelje da usvoje izmjenjenu verziju predsjednikovog budžetskog plana i u Predstavničkom domu i u Kongresu, podsjeća Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: