Svijet
0

Obama pozdravio savez SAD - Japan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Barack Obama pozdravio je u utorak savez između Sjedinjenih Država i Japana, "kamen spoticanja" sigurnosti na krajnjem Istoku, primajući japanskoga premijera Tara Asu, prvog stranog dužnosnika koga je novi američki predsjednik primio u Bijeloj kući.

"Naš savez je kamen spoticanja sigurnosti u Istočnoj Aziji, to je savez koji moja administracija želi ojačati", rekao je Obama na početku razgovora, tokom kojega bi se trebalo razmatrati pitanje svjetske ekonomske krize i sjevernokorejski izazov.

Ovaj odnos je "izuzetno značajan", rekao je on. "To je i razlog zbog kojega je premijer prvi dužnosnik koji me posjetio ovdje u Ovalnome uredu", rekao je Obama.

Obama je zahvalio na ulozi Japana odigranoj u borbi protiv klimatskih promjena, njegovom doprinosu u Afganistanu i naglasio je ekonomske veze dviju zemalja.

"Mi smo prva i druga svjetska ekonomija, mi ćemo zajedno raditi ruku pod ruku. Mislim također da smo dvije zemlje koje su dosta ponudile da riješe ekonomsku krizu", rekao je Aso.

Aso je rekao da je Japan posebno "ponosan" što je njegov šef vlade prvi strani dužnosnik koga je primio predsjednik Obama.