Svijet
0

Obama pozdravio glasanje senata o njegovoj zdravstvenoj reformi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Barack Obama pozdravio je u ponedjeljak prvo glasanje Senata o njegovoj reformi zdravstva i nazvao ga "velikom pobjedom Amerikanca".

Sa 60 neophodnih glasova, "američki Senat je spriječio blokiranje završnog glasanja o reformi zdravstvenog osiguranja i dobio veliku pobjedu za Amerikance", kazao je Obama u govoru u Bijeloj kući.

U prvom glasanju u noći s nedjelje na ponedjeljak američki Senat je otvorio put usvajanju ambiciozne reforme zdravstvenog osiguranja.

Senatori su sa 60 glasova za i 40 glasova protiv završili rasprave o tekstu koji sadrži kompromis" i o kojem je posljednjih sedmica pregovarala demokratska većina. Ova većina sprečava republikance da blokiraju usvajanje teksta.

"Odupirući se grupama koje su decenijama sprečavale reformu i koje još uvijek pokušavaju da na nju utječu, Senat se približio reformi koja će napraviti velike razlike za porodice, starije osobe, preduzeća i cijelu zemlju", kazao je Obama.

Predsjednik je naglasio da bi ovaj plan trebalo da savlada rast troškova u zdravstvu i doprinese smanjivanju budžetskog deficita u SAD-u.